Bericht

Wet Digitale Overheid

De wet digitale overheid

De Nederlandse overheid wil dat mensen makkelijk en veilig kunnen inloggen bij zowel overheden als private organisaties die een publieke taak uitvoeren, zoals organisaties in de zorg en pensioenfondsen. Dit beleid wordt vastgelegd in de Wet Digitale Overheid.

De Wet Digitale Overheid zorgt -met het oog op veiligheid- voor strengere regels rondom de toegang tot digitale gegevens. Een belangrijk gevolg is dat toegang tot gegevens door middel van gebruikersnaam en wachtwoord niet meer is toegestaan. Voor veel organisaties in de zorg en pensioenfondsen (en aangesloten werkgevers en deelnemers) is dit nu nog wel het geval. Met het wetsvoorstel is inloggen alleen nog mogelijk met DigiD op het betrouwbaarheidsniveau substantieel, ofwel op basis van tweefactor-authenticatie.

Naar verwachting treedt de wet op 1 juli 2019 in werking en is verplicht voor zorgverzekeraars, pensioenfondsen en de overheid. De inlogmethoden van deze organisaties moeten dan voldoen aan de eisen die zijn gebaseerd op de Europese veiligheidsregels. Hiermee implementeert Nederland de EU-richtlijn over toegankelijkheid van (semi) overheidswebsites en apps.

Enable U 2Identify

De Enable U Authenticatiemodules | 2Identify
bevatten alle modules die u als zorginstelling of (semi-) overheidsinstelling nodig heeft om te voldoen aan hogere niveaus van authenticatie.