Bericht

Vrouw in IT: Integratie Consultant Deniece Wijdenbosch

Deniece Wijdenbosch Uitgelichte afbeelding

Onze samenleving wordt steeds meer vormgegeven door techniek, en dan met name IT. In deze branche zijn vrouwen naar onze mening nog niet voldoende vertegenwoordigd. Daarom stellen we graag een paar vragen aan onze nieuwe Integratie Consultant Deniece Wijdenbosch. Hoe kwam ze in de IT terecht, en wat heeft zij ontdekt in haar zoektocht naar de juiste baan?

Welke functie heb je?

Sinds december 2020 ben ik in dienst als Integratie Consultant in opleiding bij Enable U. Gedurende deze opleiding merkte ik dat ik beheren en onderhouden van gerealiseerde koppelingen en software nog leuker vind dan het bouwen ervan. Uiteindelijk zal ik dus steeds meer richting technisch beheer gaan. Gelukkig is dit binnen Enable U allemaal mogelijk.

Heb je bewust voor een IT/ICT studie gekozen of  is het gewoon “gebeurd”?

Eigenlijk heb ik best wat omzwervingen gemaakt voordat ik bij een technisch vakgebied ben uitgekomen. Een duidelijke indicatie dat IT misschien wel wat voor mij zou zijn was toen ik als trainee HR adviseur merkte dat ik vooral veel tijd stak in het uitvogelen van wetgeving in plaats van het echte HR werk. Puzzelen en aandacht besteden aan de details is voor mij een tweede natuur.

“Constant nieuwe dingen leren, dat vind ik zo leuk aan deze rol.

Hoe ben je bij Enable U terecht gekomen?         

Om er achter te komen of IT mijn vakgebied was heb ik mezelf geleerd om te programmeren met behulp van Meetups, online bootcamps en uiteindelijk door het bouwen van een app voor urenregistratie via een opdrachtgever. Met deze ervaring ben ik een werkgever gaan zoeken die bij me past. Ik was al een keer bij Enable U geweest, gewoon om eens te kijken of het iets voor me was en na deze positieve kennismaking ben aangenomen en gestart met mijn interne opleiding.

Wat vind jij het leukst in je huidige baan?           

Het leukst vind ik het puzzelen, opzoeken, en genoeg informatie te vergaren om weer verder te kunnen. En het spitten in logbestanden en de boodschappen interpreteren om zo tot de oplossing van een probleem te komen. Daarnaast moet je natuurlijk goed met mensen om kunnen gaan om ook daar de juiste informatie naar boven te halen. Constant nieuwe dingen leren, dat vind ik zo leuk aan deze rol.

Een stereotiep beeld is dat vrouwen vaak streven vaak naar perfectie. Hoe kijk jij hier naar?

Perfectie moet je niet nastreven, dit is niet realistisch en uiteindelijk ook niet goed voor je motivatie. Doe alles gewoon zo goed als je kunt. Vrouwen zien denk ik wel vaker de twee dingen die ze misschien net niet goed hebben gedaan, terwijl het beter zou zijn om naar de 8 dingen te kijken die nou juist wel goed zijn gegaan.

Waarom denk jij dat er in Nederland betrekkelijk weinig vrouwen in de IT werken?       

Ik denk dat op jonge leeftijd al keuzes gemaakt moeten worden. En dan kiezen veel vrouwen toch meer voor de ‘zorgkant’. Als IT al op jongere leeftijd aantrekkelijker wordt gemaakt door leuke lessen, uitdagende voorbeelden en wellicht door vrouwelijke studentes als rolmodel te laten zien, dan zou de keuze wat minder eng aanvoelen denk ik.

Loop je bij klanten wel eens tegen vooroordelen aan en zo ja, hoe ga je daar mee om? 

Ja, het is me bij een vorige werkgever wel eens gebeurd dat ik als vrouw compleet over het hoofd werd gezien toen ik samen met een mannelijke collega in een gesprek met een leidinggevende zat. Ik was eerst verbaasd, maar ben daarna gewoon maar antwoorden gaan geven zodat ik vanzelf de aandacht kreeg. Ik was vooral verbaasd en gefascineerd door wat er gebeurde.

“Je komt als IT’er in aanraking met veel verschillende mensen in verschillende omstandigheden.

Wat zijn volgens jou de twee belangrijkste eigenschappen die je als IT’er nodig hebt?

  • Communicatief sterk zijn. Als je je goed kunt uitdrukken zal je eerder mensen meenemen in je verhaal en zal je daardoor veel meer voor elkaar krijgen.
  • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Je komt als IT’er in aanraking met veel verschillende mensen in verschillende omstandigheden. Als je daarop kunt inspelen heb je al veel gewonnen.

Wat wil je nog over jezelf kwijt?
Ik heb er ontzettend veel zin in! Het werken bij Enable U voelt als thuiskomen.