Thema

NLX/Common Ground

Om goede regie te houden op informatievoorziening en informatie-uitwisseling kunnen veel gemeenten dit in samenwerking met elkaar organiseren.

Wat zijn Common Ground en NLX/FSC?​

Wanneer alle onderdelen van de overheid beter samenwerken is er meer regie op gegevens, wordt de privacy van burgers gewaarborgd en zal de dienstverlening verbeteren. Dit is de doelstelling van Common Ground.

Common Ground is een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening waarbij data is losgekoppeld van processen en applicaties. Data wordt opgehaald bij de bron en niet langer gekopieerd en lokaal opgeslagen. ​FSC/NLX beschrijft hoe de uitwisseling van deze gegevens eenvoudig en veilig plaatsvindt en bevat de afspraken die gemeenten moeten maken en implementeren.

Dankzij deze afspraken ontstaat een nieuw informatievoorzienings-landschap dat gedeeld wordt door gemeenten, (overheids)organisaties en andere landelijke voorzieningen in Nederland. Zo houden we regie op gegevensuitwisseling en informatievoorziening en wordt het beheer een stuk eenvoudiger!​

De historie en beredenering achter Common Ground

Common Ground is een gids waarmee verschillende gemeenten een collectieve informatievoorziening mogelijk kunnen maken. Dit gebeurt door middel van integraties die de verschillende applicaties en informatievoorzieningen koppelen waardoor een gecentraliseerde databron ontstaat.

Voordat Common Ground een concept was, was het aan de gemeenten zelf om hun IT infrastructuur in te richten. Dat concept is momenteel aan het veranderen door het Common Ground initiatief. De overheid wilt dat er een meer gestructureerde methode van informatie uitwisseling tot stand komt tussen gemeenten. Op deze manier wordt de privacy beter gewaarborgd, en zorgt het ook voor een efficiëntere data uitwisseling.

Deze gestructureerde koppelmethodes worden gerealiseerd door meerdere IT oplossingen. Denk hier bijvoorbeeld aan Cloud en SaaS applicaties, API’s en vernieuwde, versleutelde registers. Misschien het meest belangrijke, maar ook het meest onduidelijke onderdeel is het verschil, connectie en benodigdheid van NLX en FSC. Maar waar staan deze termen voor, en waarom zijn ze zo cruciaal voor Common Ground?

NLX – Het connectiviteitsdeel van Common Ground

NLX als benodigdheid voor connecties in gemeenten

NLX is in 2018 gelanceerd, met als doelstelling om bepaalde software wettelijk verplicht te maken voor gemeenten. NLX is een combinatie van de X-Road Data Exchange Layer technologie, die geimplementeerd werd in Nederland. Hier werd de X van X-Road en Nederland gecombineerd, waaruit de afkorting NLX is ontstaan.

NLX werd al snel aangenomen als een validatie middel in connectiviteit tussen gemeenten. Het doel was om deze validatie wettelijk verplicht te maken om de complexiteit en implementatielandschap in te schalen, zodat uniforme en landelijke data uitwisseling makkelijker haalbaar was. Het concept bleek in veel gevallen succesvol geimplementeerd te kunnen worden, maar een landelijke adoptie en verplichting was nog niet mogelijk.

De overgang van NLX naar FSC

In theorie is het concept achter NLX en FSC hetzelfde, maar is FSC een vernieuwde kijk naar de wettelijke verplichtingen. Deze verandering bleek nodig te zijn na een onderzoek in 2022, waar Gartner B.V. een landelijk onderzoek uitvoerde waar gekeken werd naar de mogelijkheid van een verplichte, landelijke software zoals NLX.

FSC – Een verbeterde & vernieuwde kijk op NLX

Wat is FSC precies?

FSC staat voor Federatieve Service Connectiviteit. Het FSC is een gezamenlijke informatievoorziening voor gemeenten in Nederland, waar gegevens worden losgekoppeld van applicaties en processen zodat deze gezamelijk gebundeld kunnen worden als één bron. Hierdoor onstaat uiteindelijk een gecentraliseerde datasilo waar alle gemeenten hun informatie kunnen opvragen en opslaan.

Het FSC zal bestaan uit een lijst afspraken en standaarden waar iedere gemeente zich aan zal moeten houden. Als een gemeente bijvoorbeeld data op wilt halen of wilt opslaan, zal zij eerst hun verzoek goedgekeurd moeten krijgen van het FSC. Verder zullen aangesloten gemeenten een set gestandaardiseerde software moeten gebruiken zodat data probleemloos en snel doorgestuurd kan worden.

Is het FSC wettelijk verplicht?

Het FSC is een standaard die door elke organisatie in Nederland geïmplementeerd kan worden naar eigen behoefte. Dit is omdat het standaard constant getest wordt sinds 2023, en er nog een besluit moet volgen of het standaard gemeentelijk of landelijk verplicht moet worden. Het is sterk aan te raden om het FSC wel te implementeren, want de mogelijkheid dat deze verplichting aangenomen wordt (in een volledig of gelimiteerde form) is zeer waarschijnlijk.

Enable U kan uw gids zijn voor een succesvolle FSC implementatie

Alle benodigdheden voor een organisatie die meewerkt aan FSC, hebben wij in huis

Het FSC zal veel vragen van organisaties, niet alleen op een technisch niveau, maar ook op burgelijke zaken zoals privacy. Wij bieden all-in-one opties zoals ons Managed Integrations Platform, of individuele oplossingen zoals een API Gateway of datadistributie software.

Wij staan open voor alle vragen die u kan hebben als het gaat over een succesvolle, maar bovendien flotte transitie naar een FSC compliant organisatie. Kom met ons in contact via telefoon of mail, of vul het onderstaande formulier in om te starten.

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.