Bericht

‘Stevige interventie’ nodig voor Common Ground? Of gewoon beginnen?

In de kern belooft Common Ground niets ingewikkelds; beschikbare gegevens worden bij de overheidsbron opgehaald en niet lokaal opgeslagen en alles gebeurt met standaard API’s.

Ook in het bedrijfsleven worden in het kader van Digitale Transformatie identieke initiatieven gestart. Ketenintegratie en de supply-chain gedachte op zijn best. Gaat dat ook voor de volle 100% lukken? Natuurlijk niet! Maar waarom beginnen we er dan aan?

De utopie van iedere CIO; we weten precies wie de eigenaar van bepaalde gegevens is, we slaan alles maar één keer op en zorgen dat al die betrouwbare gegevens op een veilige manier gedeeld kunnen worden met iedereen die daar de juiste rechten voor heeft. Eindelijk geen “tweedehands” data meer, we kunnen de auditors exact vertellen waar welke gegevens zijn, wie deze gegevens kan inzien en dat nergens meer “een excelletje” met privacy gevoelige gegevens rondslingert. 

Om dit te bereiken moet er veel gebeuren; afspraken over naamgeving, over de API’s en welke parameters deze verwachten, beveiligingsprotocollen, audits, monitoring en nog veel meer.
Is er één bedrijf in de wereld die mij zal durven vertellen dat zij de ultieme vorm van de “Connected Enterprise” hebben ingericht waar alle gegevens uit de hele organisatie op een eenduidige manier gedeeld zijn? Ik denk het niet. De wil is er ongetwijfeld, maar “klaar” is nog niemand, nu niet en over 5 jaar niet.

Dit is een proces

Terug naar de overheid en het Common Ground initiatief. Nederland kent meer dan 500 (semi)overheidsinstellingen; grote ministeries, kleine en grote gemeenten, waterschappen, provincies en ZBO’s zoals het UWV, het Kadaster etc. En allemaal gebruiken ze gegevens van elkaar die voor een groot gedeelte overeenkomen. Zijn al deze organisaties overtuigd van het nut van Common Ground? Ik weet bijna zeker van wel. Iedere ambtenaar kent de ellende die ontstaat als gegevens verouderd, onvolledig of domweg fout zijn. Gaan al deze instellingen binnen nu en 2 jaar 100% Common Ground? Natuurlijk niet! Dit is een proces dat jaren gaat duren en waar ministeries sneller stappen zullen maken dan een de kleine gemeente. Er is meer geld, er zijn meer mensen en er is meer kennis om bestaande processen om te bouwen.

Common Ground is niet perfect

Dan maar een “stevige interventie” zodat de gehele overheid op korte termijn Common Ground naar de letter gaat invoeren? Ik ben niet zo van het verplichten. Iedereen moet de hele dag van alles van allerlei andere mensen en organisaties. Common Ground is niet perfect maar zal uiteindelijk enorm veel voordelen bieden voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen. De eerste kleine successen zullen zorgen voor nieuwe successen waarna er steeds grotere stappen gemaakt worden. En dat zal nog jaren zo doorgaan totdat zelfs de meest recalcitrante IT beheerder zijn zelfgeschreven applicatie voor het aanmelden van verstoring van broedende vogels zal inzien dat ook DIE applicatie na 21 jaar ten grave gedragen moet worden om plaats te maken voor een nieuwe (op Common Ground gebaseerde) versie.

Common Ground zal in de komende jaren evolueren en niemand moet denken dat het allemaal vanzelf gaat. Maar soms moet je gewoon stoppen met vergaderen en gewoon beginnen…..

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.