Bericht

Staatssecretaris voor Digitalisering; Een ToDo lijstje

staatssecretaris

Geachte staatssecretaris,

We kennen elkaar nog niet maar we zijn nu al tevreden dat u deze positie bekleed. Digitaliserend Nederland heeft u hard nodig en we hopen dat u snel zult beginnen aan uw nieuwe taak. Altijd lastig, zo’n nieuwe baan, maar u zult ongetwijfeld alle hulp krijgen die u zich wenst. En waarschijnlijk zelfs meer. Wij hebben al een ToDo lijstje gemaakt om te zorgen dat u met vliegende start kunt beginnen met uw werkzaamheden.

  1. Met stip op 1 staat natuurlijk de taak om van alle IT silo’s binnen de overheid zo snel mogelijk de muren te slopen. Er zijn te veel verschillende initiatieven die hetzelfde proberen te bereiken. Het goedkoper en efficiënter om de beste er uit te pikken en daar uw geld aan te besteden.
  2. DSO, NLX Common Ground en andere geweldige initiatieven kunnen wel een betere (centrale) ondersteuning gebruiken. Er moeten (en kunnen) nu meters gemaakt worden door enkele moeilijke, maar noodzakelijke, keuzes te maken. Ga eens te rade bij een select aantal bedrijven die al een tijdje meedraaien en neem hun adviezen ter harte.
  3. Een glasvezel kabel die er al ligt wordt niet beter door er een tweede overheen te leggen. Dat is kapitaalvernietiging en zorgt er niet voor dat buitengebieden sneller aangesloten worden. Typisch iets voor een staatssecretaris voor digitalisering om daar aandacht aan te besteden.
  4. Grote datacenters in Nederland. Aan u de schone taak om aan de Nederlandse bevolking uit te leggen dat dit hetzelfde is als met megastallen. Als je goedkoop vlees wilt, dan heb je megastallen nodig. Als je de hele dag op je mobiele telefoon wil Netflixen, Youtuben, Facetimen, Uitzending Gemist wilt kijken of on-line wilt gokken of gamen, dan heb je mega datacenters nodig die dat faciliteren. Die datacenters moeten natuurlijk wel voldoen aan de geldende wetten en regels.
  5. Investeer (nog meer) in cyber security. Als een organisatie in de publieke sector, of een sector van groot maatschappelijk belang afhankelijk is van één of twee applicatieleveranciers, dan is dat niet gezond. Is het misschien een idee om alle software leveranciers te verplichten om hun applicaties “open” te maken zodat scholen, ziekenhuizen, ministeries of gemeenten hun eigen gegevens eenvoudiger kunnen ophalen en delen?
  6. Maak serieus werk van misbruik van privacy gegevens. Nog te veel bedrijven lichten hier de hand mee en nog te vaak komen ze daar simpel mee weg.
  7. Het is niet altijd eenvoudig voor de overheid om de juiste IT’ers in dienst te nemen en te houden. Daar ligt een belangrijke taak voor de staatssecretaris. Kunnen de salarissen misschien beter? Moeten we taken waar een hoge mate van specialisatie voor nodig is misschien door iemand anders laten verzorgen? Kan de overhead misschien iets minder en vooral, hoe maken we het werk voor IT’ers in dienst van de overheid leuker?
  8. Installeer een denktank die iedere maand bij elkaar komt en waar u door een representatieve groep IT’ers bijgepraat wordt over de staat van IT in Nederland. CIO’s van de overheid, vertegenwoordigers van hard- en software bedrijven, de pers, een ICT analist, om er maar een paar te noemen. Zo’n 20 personen die u eerlijk durven vertellen wat werkt, wat er beter kan en vooral wat er niet werkt. Mensen die in het verleden hebben bewezen dat ze de stekker uit een hopeloos ICT project durven trekken waar al miljoenen Euro’s aan kosten gemaakt zijn. Dat soort mensen..

Wij wensen u veel wijsheid in 2022. Maar ook durf, creativiteit, doorzettingsvermogen en af en toe een beetje koppigheid.

Uw vrienden van Enable U, de integratiespecialist van Nederland