Bericht

Regeren met de onderbuik? Weinig IT-kennis op de kieslijst

HaalCentraal

Zowel AG Connect als iBestuur brachten het nieuws dat er bij de komende verkiezingen weinig IT-expertise door de partijen ingebracht wordt op verkiesbare plaatsen. Dat is op zijn minst verontrustend. We leven in een complexe maatschappij met grote problemen. Gaat het volgende kabinet regeren met de onderbuik?

Gebrek aan IT-kennis werkt twee kanten op;

  • Voorstellen om IT als middel in te zetten om verbeteringen door te voeren hebben geen landingsplaats als bewindslieden of Kamerleden onvoldoende kennis hebben.
  • Kamerleden krijgen moeite met het onvermijdelijke IT-Component van hun voorstellen als ze niet over de juiste kennis beschikken.

In het handboek van de IT’er staat dat een initiatief of project alleen succesvol kan zijn als het door “de leiding” gedragen wordt. Die leiding moet kunnen vertrouwen op zijn of haar medewerkers, maar er bestaat niet voor niets zoiets als ministeriele verantwoordelijkheid. En dus is een gebrek aan IT-kennis bij bestuurders. In een maatschappij waar IT zo’n dominante rol speelt, is dat een groot nadeel.

Dit geldt voor alle partijen! Renske Leijten van de SP had nooit regeringsverantwoordelijkheid maar haar mening werd door iedereen serieus genomen. Zij kon de verbinding leggen tussen technologie en de impact ervan op mensen en maatschappij en ze kon dit heel goed overbrengen op anderen.

Alles draait om data en de overheid heeft massale hoeveelheden gegevens tot haar beschikking. Daar horen enorme verantwoordelijkheden bij; privacy moet gewaarborgd zijn, de gegevens moeten correct zijn, cybercriminelen moeten geen kans krijgen en regeringsbeleid moet gebaseerd zijn op feiten. Onze maatschappij is te complex en de impact van beslissingen is te groot om het over te laten aan onderbuikgevoelens of onvolledige gegevens. Toen Covid-19 op zijn hevigst was hadden we geen overzicht van beschikbare IC-bedden in Nederland. Dat was een typisch voorbeeld van gegevens die er wél waren, maar niet 1-2-3 gecombineerd konden worden tot één waarheid.

We hebben te maken met problemen in de woningbouw, energievoorziening, waterkwaliteit, armoede, (jeugd)werkeloosheid en problemen met mensen in geestelijke nood. Alles moet aangepakt worden, maar alleen met de juiste informatie kunnen we juiste beslissingen nemen. Daar is IT-kennis voor nodig. Van ambtenaren om beleid uit te voeren, maar ook van politici om overheidsmedewerkers aan te sturen met de juiste wensen en kennis. Als je niet weet wat er mogelijk is wordt het erg ingewikkeld om beleid te maken.

Het begint allemaal met data die bij de bron opgehaald wordt. Daar kan informatie van gemaakt worden door externe gegevens op te halen bij ministeries, ZBO’s, gemeenten, waterschappen en andere organisaties. Dit alles lukt niet zonder integratie strategie. Afgezien van alle complexe IT-uitdagingen waar u mee te maken zult krijgen is dit misschien wel één van de belangrijkste. Want alleen de politici die over de juiste gegevens beschikken kunnen onderbouwde beslissingen nemen of voorstellen doen.

Zonder integratie geen informatie. Eenvoudiger dan dat wordt het niet.