Open Source: Mythen en Realiteit

Deel 2 van 2

Open Source 2:2

Bij de aanschaf van iedere asset waar een organisatie afhankelijk van is, dus ook open source (OS) software, is serieus risicomanagement van groot belang.

In het geval van OS-software zult u antwoorden moeten geven op vragen als: Uit hoeveel ontwikkelaars bestaat de community? Hoe lang bestaat het project al en wordt het “gedragen” door de juiste organisaties? Wordt er actief aan gewerkt? Ben ik bereid om zelf bij te dragen aan de community? Is er een helpdesk? De commerciële software die u gebruikt bevat OS-componenten, heeft de leverancier een goede relatie met al deze communities?

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of u zelf de kennis in huis hebt om de software te installeren, implementeren en beheren want “de leverancier” bestaat niet. Er is ook geen contract waarmee u zaken als ondersteuning, garanties voor nieuwe versies of ondersteuning van nieuwe hard- en software kunt afdwingen. Vaak bent u afhankelijk van derde partijen die dit tegen een financiële vergoeding gedeeltelijk voor hun rekening kunnen nemen. De ondersteuning is zo goed als uw relatie met de community die de oplossing bouwt en de bedrijven die het ondersteunen. Geen relatie? Dan bent u een niets meer dan een nummer in een lange rij.

Contributors

Open Source en de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid ziet een belangrijke rol voor Open Source software. Common Ground en  NLX zijn maar een paar voorbeelden van initiatieven die vanuit de overheid gestart zijn. Deze projecten moeten uiteindelijk leiden tot oplossingen waarmee onze overheid flexibeler, sneller en goedkoper nieuwe oplossingen en diensten kan ontwikkelen. De projecten en de projectgroepen staan in commonground.nl vermeld en geven een indruk van de hoeveelheid menskracht achter deze oplossingen. Maar uiteindelijk hebben gemeenten, ministeries en andere organisaties de verantwoordelijkheid voor de installatie, implementatie en het onderhoud van deze software. Net als bij reguliere software. En dus zult u moeten beslissen hoe u dat gaat doen; Alles in eigen beheer? Zelf hosten en als Managed Service door een derde (betrouwbare) partij laten verzorgen? Of afnemen als SaaS dienst bij een betrouwbare partner?

Betrouwbaar en veilig

Open Source is een zeer algemene term en het is gemakkelijk om alleen naar de, op één hoop geveegde, voordelen te kijken. Maar zoals bij alles zijn het juist de nadelen die u parten kunnen gaan spelen. Het is aan u om te beslissen hoe u het ontbreken van contracten, SLA’s en andere garanties, die u normaal van een commerciële softwareleverancier krijgt, gaat oplossen. De keuze voor open source software die speciaal geschreven is om de informatievoorziening voor gemeenten meer structuur te geven en veiliger en eenvoudiger te maken is niet zo ingewikkeld. Het kiezen van de juiste partner zorgt er voor dat diezelfde software op een betrouwbare en veilige manier gebruikt kan worden zonder dat u daar weer een nieuw team voor moet aanstellen.

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.