Bericht

IT afdelingen spenderen 80% van het jaarlijks budget om de lichten te laten branden; Jammer!

Vreemd eigenlijk.

Je hoort vanuit kosteneffectief oogpunt nooit dat 80% van de fysieke kantoorruimte uit lucht bestaat en niets opbrengt, of dat bureaus met beeldschermen 2/3 van de tijd niet gebruikt worden. Maar als je de vergelijking trekt met de IT afdelingen van organisaties, dan wordt geroepen dat in plaats van het ‘up en running’, houden van de organisatie (ofwel de lichten laten branden),  IT afdelingen veel meer geld zouden moeten besteden aan innovatie en digitale transformatie.

Onlangs stelde een client, tijdens een live-event de vraag hoe een IT afdeling toegevoegde waarde kan blijven leveren en hoe voorkomen kan worden dat er voornamelijk wordt gesproken over kosteneffectief werken. Ieder verhaal heeft natuurlijk twee kanten, veel managers hebben er geen belang bij om te begrijpen hoe complex en duur het is om een IT omgeving op te tuigen, te beveiligen en continue beschikbaar te laten zijn.

Veel IT’ers begrijpen niet waarom non-IT’ers niet inzien dat sommige dingen simpelweg niet kunnen vanwege de techniek en dat complexe zaken soms lang duren.

Door simpelweg beter uit te leggen wat de IT afdeling doet en waarom sommige zaken echt enorm complex zijn wordt al veel gewonnen en CIO’s zouden daar meer tijd en aandacht aan moeten geven.

Innovatie

Toch heb je ook als IT medewerker op het gebied van innovatie een rol. Drink eens koffie op de afdeling waar je gebruikers zitten, ga naar je gebruikers toe om te horen waar zij zo vaak veel tijd aan besteden. Soms liggen innovatieve, procesversnellende IT projecten voor het grijpen.

Kijk ook met een kritisch overkoepelend oog naar ALLE IT processen want helaas bouwen ook IT’ers graag silo’s waar gebruikers last van hebben. ‘Even een extract’ is sneller dan ‘even een koppeling bouwen’, maar die laatste bouw je eenmalig en gaat jaren mee, terwijl dat extract iedere dag opnieuw moet worden gedraaid, samen met al die andere duizenden extracten en taken!

En rapporteer vooral wél over bezuinigingen die gerealiseerd zijn, nieuwe standaarden die er voor zorgen dat dingen veiliger en sneller gaan. Vertel welke nieuwe IT medewerkers er zijn en laat ze eens een maand op allerlei afdelingen met gebruikers werken om te proeven hoe alles werkt.

Zodra de IT afdeling zich over zichzelf beseft dat het vaak een gesloten bolwerk is, liggen de innovatieve oplossingen bijna voor de hand. Dus ga vooral niet uitleggen waar die 80% aan besteed wordt. Daar wordt namelijk gewoon iedere dag het geld mee verdiend…. 


Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.