Bericht

iPaaS of EiPaaS; Noodzaak of Hype?

Complexiteit is standaard met iPaaS

Onlangs werd de wereld opnieuw verblijd door Gartners laatste Magic Quadrant over iPaaS/EiPaas oplossingen. Met veel ICT terminologie en jargon wordt beschreven waarom deze oplossingen zo strategisch zijn en welke er aandacht verdienen.

iPaas of EiPaaS staat voor (Enterprise) integration Platform as a Service. Het belangrijkste woord hier is “integration” want dat is wat deze producten voor u oplossen; het gebrek aan integratie tussen uw eigen applicaties (zowel on-premise als in de cloud) en tussen uw applicaties en applicaties of data van derden zoals partners of bijvoorbeeld de overheid.

Het op te lossen probleem
In de afgelopen decennia zijn er door bedrijven, organisaties en overheden massale hoeveelheden applicaties en systemen gekocht en geïmplementeerd. Maar al te vaak werden belangrijke data als een debiteur, een burger, een personeelslid, een contract, factuur of halffabricaat in meerdere systemen opgeslagen.

En dat werd uiteindelijk overal een probleem omdat hierdoor dezelfde data in twee of zelfs drie systemen ingevoerd moesten worden, waardoor er fouten werden gemaakt, rapportage complex werd en er meerdere versies van “de waarheid” ontstonden. Onhandig, duur en ICT onwaardig.

ICT problemen oplossen met ICT

Met allerlei ICT technieken (een ESB, data-extracten, integratie protocollen) werd dit probleem aangepakt, maar omdat we alsmaar nieuwe (cloud) systemen blijven kopen, bedrijven overnemen, gemeentes en overheden samenvoegen en ook weer loskoppelen is integreren inmiddels van levensbelang geworden voor veel organisaties.

Niet in de laatste plaats vanwege het verwachtingspatroon van burgers en klanten:

  • Bedrijven hebben een waardeketen die bestaat uit een webshop, externe (toe) leveranciers een app van een derde partij om de betaling te regelen en een app van een vervoerder die als cloud dienst aangeboden wordt. De klant verwacht 1 app waarmee hij bestelt, betaalt en kan zien wanneer zijn aankoop zal arriveren. Kortom: bedrijven willen uitbesteden en kopers willen daar niets van merken.

  • Burgers willen één portaal waar gemeentes, ministeries en andere overheidsinstellingen allemaal hun gegevens naar toe brengen. Verschillende overheidsinstanties moeten hun diensten en data (vaak ook via de cloud) samensmeden in één keten om het voor burgers zo simpel mogelijk te maken.

  • Studenten willen 1 app waar de onderwijsinstellingen data uit roosters, leermiddelen, resultaten, beoordelingen en nog veel meer andere belangrijke data uit verschillende (cloud & legacy) bronnen samenbrengt.

In alle gevallen moeten er dus connecties, integraties of koppelingen gemaakt worden die er voor zorgen dat dit veilig, eenvoudig, controleerbaar en snel kan. Met ondersteuning van hybride omgevingen (on premise & cloud), veel verschillende protocollen, oude- en nieuwe applicaties en het liefst niet al te ingewikkeld.

Complexiteit is standaard met iPaaS

Complexiteit is standaard met iPaaS

Zonder uitzondering worden organisaties geconfronteerd met verzoeken om honderden integraties te bouwen, die niet alleen oudere en moderne (cloud) netwerk of interface protocollen moeten ondersteunen, maar ook verschillende data formaten, hybride platformen, verschillende soorten gebruikers en ook nog eens onderhoudbaar, stabiel en veilig moeten zijn.

Meerdere iPaaS leveranciers hebben inmiddels oplossingen op de markt gebracht waarmee dit mogelijk is. Want wat is er nu mooier dan de belofte van één platform waar alle integraties, koppelingen en interfaces zijn samengebracht?

Complexiteit oplossen met complexiteit? Moderne iPaaS oplossingen.

Om complexe problemen op te lossen zijn er natuurlijk complexe oplossingen nodig. Moderne iPaaS oplossingen kunnen niet zonder experts om alles in goede banen te leiden: high availability, disaster recovery, security, technisch beheer, het afstemmen van SLA’s en complexe data mapping. Maar ook het klaarzetten van integraties waar eindgebruikers of citizen developers vervolgens complexe integratie scenario’s mee kunnen bouwen. Natuurlijk moet er ook aandacht zijn voor:

  • Impact analyse : Welke integraties moeten er aangepast worden als we On-premise applicatie A vervangen door Cloud applicatie B?
  • Auditing : Van wie is deze integratie en wat doet hij precies met privacy gevoelige data of bedrijfsgeheimen?
  • Security : Is deze API wel wie hij zegt te zijn en kunnen derden niet via een (cloud)achterdeur bij onze kritische systemen komen?
Complexiteit oplossen met complexiteit? Moderne iPaaS oplossingen

Integratiestrategie vs Productkeuze

Geen iPaaS oplossing is hetzelfde. Waar sommige platformen zich vooral richten op het ondersteunen van legacy omgevingen hebben anderen vooral de zakelijke gebruikers in gedachten en bieden een user interface die ook door minder technisch personeel eenvoudig te gebruiken is.

Waar de ene iPaaS oplossing alleen als een Service beschikbaar is bieden anderen ook een stand-alone oplossing. De marktleiders zijn niet automatisch de beste kandidaten voor uw specifieke uitdagingen en daarom is het belangrijk dat een iPaaS oplossing uw integratiestrategie ondersteund en niet dat uw integratie strategie gebaseerd is op een iPaaS platform.

Voor bovenstaande uitdagingen zijn er natuurlijk verschillende oplossingen:

  • U koopt zelf een iPaaS oplossing, installeert deze (naast alle andere API Management en integratie oplossingen die u al in gebruik heeft) op uw eigen systemen. Uw (gecertificeerde) staf zorgt voor het ontwerp, de bouw, het beheer en de beveiliging van integraties en de upgrades van de iPaaS oplossing. Zo houdt u volledige controle.

  • U schaft via een partner een iPaas oplossing aan en laat het beheer van het iPaaS platform over aan specialisten. Zo kan uw staf zich concentreren op het ontwerpen en bouwen van integraties en gebruikt u de iPaaS oplossing als managed service bij een betrouwbare partner. Een partner die zorg draagt voor KPI’s, SLA afspraken en alle andere aspecten van het beheer zodat u op dat aspect ontzorgt wordt.

  • Uw integratiestrategie is vooral gericht op het snel en efficiënt aanbieden van integraties. Hier horen geen zorgen over beheer, beveiliging of personele problemen bij. Door uw integraties af te nemen als een dienst bij een partij die een iPaaS platform gebruikt om snel en vakkundig integraties te bouwen kan dit. Zo bent u verzekerd van stabiele integraties / koppelingen van hoge kwaliteit omdat ze gebouwd worden door specialisten met veel ervaring. Daarnaast wordt u volledig ontzorgt; geen zorgen over contracten, product upgrades, certificeringstrajecten of een constante dreiging van personeelstekorten.

Een integratiestrategie is daarom belangrijker dan een productkeuze. Praat eens met onze specialisten om samen te kijken wat voor UW organisatie de beste integratie oplossing is. De specialisten van Enable U hebben al jaren ervaring met grote integratieprojecten, al dan niet met een iPaaS omgeving.