Bericht

Integration Hero: Floris Deutekom

Floris Deutekom Enable U

Enable U bestaat uit individuele helden. Sommigen werken met klanten, anderen sturen facturen. Sommigen zijn ons eerste contact wanneer we gebeld worden en anderen werken op de achtergrond om systemen draaiende te houden of nieuwe connecties te leggen.

Maar de Enable U machine werkt vooral zo efficiënt vanwege onze vele integratiehelden. Deze serie Integration Heroes is bedoeld om die individuen te eren.

Floris, Wat heb je hiervoor gedaan?

“Net als meerdere van mijn collega-consultants kom ik wellicht uit een onverwachte hoek; ik heb namelijk filosofie en natuurkunde gestudeerd. Beiden hele interessante studies. Vooral bij Filosofie vond ik het razend interessant om me bezig te houden met uiteenlopende hypothesen en de menselijke psyché te ontrafelen. Toch miste ik het om praktisch bezig te zijn, op een gegeven moment was ik alleen maar aan het studeren. Toen besloot ik een traineeship Devops te gaan doen; dit voelde echt als thuis komen. Hier kon ik naar hartenlust puzzelen en problemen oplossen op alle gebieden van complex IT werk”.

Welke rol neem jij op je binnen een team?

“Binnen het team ben ik een ‘challenger’ ik neem niet zomaar iets aan en vind graag zelf het wiel uit. Natuurlijk moet je experimenteren met mate en is de waarde van standaarden ook heel belangrijk. Maar ik geloof er wel in dat je niet altijd af hoeft te wachten en ervanuit moet gaan dat de vraag van de klant duidelijk is, of dat de geboden oplossing zonder meer de juiste is. Ik leer van mijn fouten en ben dan ook niet bang om ze te maken. Echte DevOps dus; met trial and error”. 😊

Ben je tevreden met je rol als consultant? Wat zou je nog meer willen doen?

“De rol van consultant past perfect bij mij. De functie bestaat niet alleen uit technisch werk in de policy manager of command line maar heeft ook veel sociale en architecturele aspecten. Ik ga graag met de klant in gesprek en stel de juiste vragen om te zorgen dat de scope van het project duidelijk is en dat alle randvoorwaarden zijn gesteld om snel en efficiënt te werk te gaan. Richting de toekomst vind ik IT Architect een interessant beroep; dan zoom je als het ware uit en kijk je breder naar de specifieke situatie bij de klant en koppel je hier strategische doelen aan. Maar voorlopig ben ik meer dan tevreden met mijn functie als consultant en bouw ik steeds meer senioriteit op; ik zit op de juiste plek”.

Je kan jezelf aardig goed verkopen! Zijn er ook nog leerpunten te benoemen? 😉

“Ik ben een verteller, daarin zal ik je niet tegenspreken. Ik weet heel goed hoe ik mijn punt over kan brengen en ik vind presenteren ook leuk om te doen. Maar wat mensen weten die mij echt goed kennen is dat ik 100% een introvert ben. In communicatie ben ik daarom toch terughoudend en moet het altijd functioneel zijn. Een statusupdate geven, puur voor het feit dat je dan laat weten dat er niets is gewijzigd, vind ik bijvoorbeeld lastig. Liever kom ik pas weer in de lucht als het probleem is verholpen. Dit is voor een klant natuurlijk niet prettig en dit meld ik nu daarom nu wel. Geen nieuws is ook nieuws”.

Als je moet kiezen: gezellige chaos of geordend en gedocumenteerd?

“Het zal je niet verbazen dat ik me helemaal thuis voel in de gezellige chaos; graag schep ik daar orde in! Ik houd van een uitdaging en ik denk dat je met de juiste mentaliteit in een dergelijke situatie ook sneller stappen kan maken. Te veel structuur nodigt niet uit tot een productieve houding en eigen initiatief”.