Bericht

Integration Hero Erwin

Erwin Enable U

Enable U bestaat uit individuele helden.

Sommigen werken met klanten, anderen sturen facturen. Sommigen zijn ons eerste contact wanneer we gebeld worden en anderen werken op de achtergrond om systemen draaiende te houden of nieuwe connecties te leggen.

Maar de Enable U machine werkt vooral zo efficiënt vanwege onze vele integratiehelden. Deze serie integration heroes is bedoeld om die individuen te eren.

Vandaag een Enabler die het verdiend om in het zonnetje gezet te worden: Erwin Willemsen. Ondanks zijn overvolle agenda heeft Erwin ruim de tijd genomen om mij uit te leggen waar hij vandaan komt, hoe hij bij Enable U is terecht gekomen en wat hij belangrijk vindt.

Erwin, om maar meteen met de deur in huis te vallen, waar heb jij na je lagere school eigenlijk gedaan?

De middelbare school? Hahahaha! Ok, ik ging naar het Louise in Leiden (heet nu anders geloof ik). Ik was een echte Beta student en na de middelbare school ben ik naar de HBO gegaan om Voeding en Diëtiek te studeren. Ik ben een afgestudeerd diëtist!

Maar hoe ben je dan in de wereld van IT terechtgekomen?

Na mijn studie ben ik blijven plakken op mijn stageplek in Rotterdam. Na 4 jaar had ik nog steeds geen fulltime contract en had ik een zaterdag baantje nodig om rond te komen. Toen vond ik een baan als consultant bij een hygiëne en adviesbureau en dat sloot aan bij mijn afstudeerrichting. Daar heb ik projecten leren leiden en ben ik opgeklommen tot team-lead. Het was een klein bedrijf en daar heb ik 6 jaar gezeten. In die tijd kreeg is steeds meer kennis van de processen in de zorg en werd ik interessant voor Pink-Roccade Healthcare. Dat heette toen nog Getronics en we zijn ook nog KPN en Cap Gemini geweest want niemand leek te begrijpen hoe je daar nou geld mee moest verdienen. Bij Pink Roccade heb ik eigenlijk de echte beginselen van IT geleerd. Ik heb niet alleen leren omgaan met IT’ers, ik ben er zelf eentje geworden!

Vind jij jezelf een “echte IT’er” ?

Ja, op dit moment zeker! Ik heb gemerkt dat ik het best ben op het scheidsvlak van “functioneel” en de techniek. IT’ers hadden vaak geen benul wat er in het ziekenhuis gebeurde en ik kon die verstaalslag maken in beide richtingen. Daarom was ik ook toen al bezig met het koppelen van ziekenhuis- en patiënt-informatie systemen en bijvoorbeeld de financiële systemen. Aangezien ik eigenlijk de technische basiskennis miste, moest ik wel knetterhard leren. Als ik iets lees, houd ik me altijd voor dat ik het moet kunnen uitleggen aan mijn moeder. Dan weet ik dat ik het snap. Ik weet dat ik, (mede dankzij mijn studie) complexe zaken goed kan uitleggen. Leg jij maar eens uit aan een havenarbeider wat een te hoog cholesterolgehalte met je lichaam doet!

En komen deze twee sterke eigenschappen van jou van pas bij Enable U?

Dagelijks! Ik ben de hele dag bezig om te zorgen dat mensen met de juiste kennis met elkaar in contact komen, met het verspreiden van kennis en het uitzoeken wie welke kennis heeft. Dus moet ik het ook zelf goed begrijpen en ik moet de juiste vragen stellen.

Wat is jouw huidige functie precies?

Ik ben teammanager van twee teams, namelijk Operations en A&R. Dat zijn ongeveer 8 personen als ik even snel tel.

Op mijn vraag of dat er genoeg zijn, word smakelijk gelachen.

Gelukkig werken de meesten erg zelfstandig omdat ze expert zijn op hun gebied. Het is vooral mijn taak om te zorgen dat de processen er zijn en dat iedereen begrijpt waarom die processen er zijn. Daarnaast probeer ik te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is, dat mensen niet omvallen, dat de collega’s geholpen worden waar nodig etc. Maar voor de hoeveelheid werk die er is hebben we niet genoeg mensen, dat is wel duidelijk. Er komen veel vragen terecht bij mijn teamleden, omdat ze veel weten en dat is geen efficiënt gebruik van hun tijd. Het liefst zou ik er nog een aantal collega’s bij willen hebben.

Hoe hou jij jouw batterij een beetje gezond en gevuld?

Bij mezelf?!? Nou, door op tijd de stekker er uit te trekken, en door te accepteren dat de stapel werk nou eenmaal af en toe omvalt. Ik heb een hele fijne manager in Jascha Gregorowitsch, die me daarin steunt en een sterk thuisfront. Mijn vriendin en ik doen samen leuke dingen en ik duik ontzettend graag. Bijna iedere week als het kan!

Erwin, hoe lang werk je nu bij Enable U en wat voor trends zie jij?

Ik werk inmiddels al weer 6 jaar bij Enable U en de trends die ik zie zijn vooral de groei van Open Source en het steeds sneller toenemende gebruik van RestAPI’s. Ik merk wel dat onze klanten ook nog erg zoekende zijn. Zaken als Common Ground, NLX en HaalCentraal zijn wel steeds in het nieuws, maar er is nog veel onduidelijkheid bij onze klanten. Ook de adoptie van cloud en de toenemende complexiteit van het beheer van zaken als Docker en Kubernetes is iets waar veel klanten mee worstelen. Eigenlijk wel grappig; Agile wordt ook steeds meer geaccepteerd als standaard maar veel klanten begrijpen het nog niet echt. We zien zo vaak een volledig dichtgetimmerd project waarvan de klant dan wil dat het wel volgens de Agile methodologie geïmplementeerd wordt. En dat kan niet. Het is het één of het ander!!

Als afsluiter: Ik geef jou 1000 euro en dat mag je aan drie dingen besteden, welke zou je kiezen?

(Na lang nadenken…) Pffff. Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat ik het zou besteden aan iets waar het team wat aan zou hebben. Teambuilding. Want dat is in deze drukke tijden toch wel heel erg belangrijk, dat het team goed blijft functioneren met de juiste teamspirit.

Nog afgezien van een geanimeerd gesprek over het duiken in grotten(…) de kwaliteit van het water op diverse plekken in Nederland en een maandelijks snooker-uitje met een schoolvriend, hackathons & kennisdeel sessies vond ik dat laatste eigenlijk wel een mooie afsluiting. Het geeft meteen aan dat Erwin het teambelang voorop stelt en dat zegt ook alles over het type mens en manager dat hij is.