Bericht

HaalCentraal: een goed begin is het halve werk.

De implementatie van HaalCentraal houdt meer in dan het simpelweg vervangen van “oude” technologie door nieuwe technologie. Eén ondoordachte beslissing en u heeft er niet alleen een technische uitdaging, maar ook een WOO-probleem bij. Hoe zit dat?

HaalCentraal gaat zorgen voor meer duidelijkheid en moet zaken eenvoudiger maken.

Alleen al daarom is het belangrijk dat er initieel meteen voor een architectuur gekozen wordt waar een HaalCentraal aansluiting niet gekoppeld is aan een applicatie van één leverancier.

Meerdere applicaties van verschillende leveranciers zullen van HaalCentraal API’s gebruik maken en daarom is de keuze voor een onafhankelijke integratiedienst van het grootste belang. U wilt tenslotte niet dat er in de nabije toekomst meerdere toegangspunten gecreëerd gaan worden voor hetzelfde doel!

In HaalCentraal zit een belangrijke (API Gateway) component om alle communicatie veilig en gecontroleerd te laten verlopen.

Veel applicatieleveranciers die nu een HaalCentraal koppeling bieden hebben geen tot weinig ervaring met zo’n complex technisch hulpmiddel en de impact van een probleem met zo’n gateway is natuurlijk enorm. Het kost geld en tijd om te zorgen dat dit goed gaat.

Mede dankzij de WOO is foutloze logging van bijvoorbeeld BRP-bevragingen van groot belang.


Op dit moment wordt dit binnen BRP zelf bijgehouden. Een HaalCentraal koppeling waar de bevragers van BRP-informatie niet als individu herkenbaar zijn is dus onwenselijk, het gaat namelijk voor grote problemen zorgen bij ieder WOO-verzoek. De HaalCentraal koppeling moet dus zelf, onafhankelijk van de bevragende applicatie, zorgen voor de juiste logging zodat deze eenvoudig op een later tijdstip opgevraagd kan worden.

U migreert niet op een stille zaterdagmiddag alles naar de HaalCentraal standaard.

HaalCentraal aansluitingen niet allemaal op hetzelfde tijdstip beschikbaar en het aantal zal langzaam toenemen. Ook heeft u te maken met een eigen planning die afhankelijk is van mensen, tijd en budget. Daarom zult u, zo lang dat nodig is, met een mix van protocollen blijven werken en dat mag niet voor problemen (vertragingen) zorgen. HaalCentraal, StuF 2.04, StuF BG 3.10 of welke andere vorm dan ook, alle transformaties en translaties moeten automatisch en zonder problemen, en het liefst op de achtergrond, plaatsvinden.

Enable U was één van de eerste leveranciers waar gemeenten hun HaalCentraal koppelingen in productie namen. Vanwege alle bovengenoemde uitdagingen. Omdat wij een onafhankelijke leverancier zijn maakt dit de implementatie van HaalCentraal, door uw verschillende applicatie leveranciers, een stuk eenvoudiger. Omdat wij HaalCentraal koppelingen als dienst aan kunnen bieden is een API Gateway niet nodig maar als u beslist om ook zelf HaalCentraal koppelingen te bouwen dan hebben wij de techniek (API Gateway) en de kennis in huis om u daarmee te helpen.

De (verplichte) adoptie van HaalCentraal heeft belangrijke consequenties voor uw organisatie, de applicaties, IT-architectuur en uw IT-strategie. Maak gebruik van de kennis die de integratie specialisten van Enable U inmiddels hebben opgebouwd. Bel ons of neem op een andere manier contact met ons op, u krijgt er geen spijt van.