Bericht

Haal Centraal

Haal Centraal

Haal Centraal

Haal Centraal is het landelijk programma van de G5 gemeenten (in samenwerking met VNG Realisatie, het Kadaster, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens), en heeft als doel om gemeenten efficiënter van basisgegevens in hun primaire processen gebruik te laten maken. Denk hierbij aan subsidieverstrekking, verhuizingen, het indienen van bezwaren of het aanvragen van vergunningen. 

Gegevens bij de bron

Voor iedere primair proces basisgegevens (zoals personen, adressen en gebouwen, handelsregisters en het kadaster) maken gemeenten gebruik van basisgegevens uit de basisregistraties. Vaak is hiertoe een gegevensmagazijn ingericht, waarbij gegevens opgeslagen staan in hun processystemen. Gemeenten willen af van de kopieën en de gegevens direct afnemen van de landelijke registraties. Haal Centraal maakt dit mogelijk. Met Haal Centraal API’s bieden onder andere de Kamer van Koophandel, het Kadaster en de RvIG gegevens aan gemeenten aan.

Common Ground

Haal Centraal past in de visie van de Common Ground, een visie op de gemeentelijke informatievoorziening waarbij op een andere manier om wordt gegaan met gegevens. Data wordt bevraagd bij de bron, in plaats van veelvuldig kopieën te maken en op te slaan. Met de herinrichting van de informatievoorziening verbeteren gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend. 

Overheid & Integratie kennissessie op 26 september

Cathy Dingemanse (Partner adviesbureau Comites en Product Owner Haal Centraal) vertelt tijdens de Overheid & Integratie kennissessie op 26 september over het programma Haal Centraal en de uitdagingen en de kansen die deze nieuwe manier van werken biedt.

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. U vindt hier de terugblikpagina:

YES, Enable me