Bericht

Geachte mevrouw @van Huffelen, beste @Alexandra,

staatssecretaris

Een aantal weken geleden heb ik een To-Do lijst gemaakt voor de toekomstige Staatssecretaris van Digitalisering zodat deze een vliegende start kon maken. In het kort stonden daar de volgende zaken in:

  1. Sloop de IT silo’s binnen de overheid

2. Samenwerken met commerciële partners en een centrale aansturing van DSO, NLX Common Ground en andere initiatieven.

3. Twee glasvezel kabels naast elkaar van verschillende aanbieders is kapitaalvernietiging. Dat kan toch efficiënter?

4. ICT beter uitleggen aan de bevolking. Bijvoorbeeld dat grote datacenters in Nederland nodig zijn om HUN gebruik van social media, Netflix en Youtube mogelijk te maken. Of dat AI niet zomaar uit zichzelf enge dingen doet en dat mensen altijd verantwoordelijk zijn.

5. Investeer (nog meer) in cyber security.

6. Maak serieus werk van misbruik van privacy gegevens.

7. Werken als IT’er voor de overheid moet weer leuk (en aantrekkelijk) worden.

8. Installeer een denktank zodat u niet meer door één groep mensen één bepaalde kant uitgestuurd wordt.

Nu we weten dat u de nieuwe staatsecretaris bent, en u vanaf vandaag aan de slag gaat, willen we daar graag nog iets persoonlijks aan toevoegen. Op LinkedIn noemt u “Mobility as a Service” (MaaS) als speerpunt uit uw tijd bij de GVB. Veel nieuwe ICT initiatieven van de overheid zullen meer en meer ‘as a Service’ worden aangeboden.

Gegevens voor DSO die aangeboden worden door Kadaster, RDW of andere instellingen zullen, via ketens van informatie, geconsumeerd worden door veel andere overheidsdiensten “as a Service”. En dat gaat niet vanzelf. Service gericht denken kun je leren, maar een goede begeleiding is cruciaal.

De hoop van ICT minnend Nederland is op u gericht en de verwachtingen zijn misschien wel onredelijk hoog. Maar met realistische plannen en de juiste commerciële partners is er veel te bereiken. We gaan het gewoon samen doen. Op The digital integration People van Enable U kunt u in ieder geval rekenen!