Bericht

Ga verder dan iPaaS, laat je ontzorgen met Managed Integrations

Enable U managed integrations laptop

Een interview van Coen van Eenbergen van Techzine met CEO en medeoprichter van Enable U, Frank Arts.

Coen van Eenbergen van Techzine
Coen van Eenbergen van Techzine
Frank Arts, Enable U

Bedrijven die meer zekerheid willen rondom hun integraties kunnen terecht bij Enable U, zo werd ons verteld. Daarom gingen we in gesprek met de CEO en medeoprichter van Enable U, Frank Arts.

Hij laat weten dat Enable U is opgericht met het doel bedrijven overzicht te geven over hun integraties, governance, beveiliging en compliance. Enable U heeft zich inmiddels zover ontwikkeld dat het alles uit handen neemt. Het biedt Integrations as a Service, wat het zelf Managed Integrations noemt.

Enable U biedt Integrations as a Service

Arts vertelt dat hij en zijn medeoprichter in 2005 niet direct met Managed Integrations zijn begonnen. Ze dachten destijds dat de meeste bedrijven al een keuze hadden gemaakt voor een integratieplatform middels een ESB.

Daarom richtten ze zich in het begin vooral op overzicht en governance op de koppelingen in plaats van op het realiseren ervan. Inmiddels weet hij beter. “Dat was een inschattingsfout”, zegt Arts. We hebben onze strategie vrij snel daarna aangepast en zijn de koppelingen zelf ook gaan bouwen.

De markt voor integraties is onderhevig aan veranderingen en zeker grote organisaties die ooit begonnen zijn met een ESB en eventueel later ook met een iPaaS, die hebben inmiddels toch grote moeite om die honderden of duizenden integraties te beheren. Ze betalen zich scheel aan schaarse externe consultants en zien nieuwe initiatieven vastlopen op koppelproblemen. Ze willen geholpen en ontzorgd worden.

Managed Integrations

Daar speelt Enable U op in met zijn nieuwe Managed Integrations-oplossing. Daarmee krijgt de klant toegang tot één platform waar alle integraties inzichtelijk zijn gemaakt, waar duidelijk te zien is hoe de datastromen lopen en welke gegevens er worden uitgewisseld. Dit speelt in op de wens voor governance en compliance.

Daarnaast hoeft de klant niet langer zelf de integraties te bouwen. Bij Enable U hebben ze heel veel templates ontwikkeld voor applicaties, zodat er snel een koppeling kan worden gelegd. Als een klant aangeeft welke applicaties hij met elkaar wil verbinden en met welk doel, dan zal Enable U die integratie bouwen.

Bij bekende scenario’s zijn er templates voor handen, bij minder bekende moeten ze die bouwen. Enable U zal een integratie ook actief monitoren om ervoor te kunnen zorgen dat een koppeling blijft werken, of, als er problemen zijn, snel in te kunnen grijpen. Een API van een van de applicaties kan bijvoorbeeld veranderen. Daarmee is er dus complete ontzorging.

Enable U brengt verschillende platformen en technologie samen met Managed Integrations

We vroegen Arts natuurlijk ook welke technologie ze bij Enable U gebruiken. Hij geeft aan dat dit voor de klant in principe niet belangrijk is, zolang die integratie maar goed werkt. Op basis van de casus kijkt Enable U via welk platform dat het meest efficiënt en veilig kan worden gerealiseerd. Dat kan via eigen technologie zijn die Enable U heeft ontwikkeld, maar ook via Boomi of Layer7. De klant krijgt uiteindelijk in het klantportaal één overzicht van alle integraties.

Bij Enable U hebben ze in de loop der jaren enorm veel integraties ontwikkeld voor commerciële bedrijven, maar ook voor overheids- en onderwijsinstellingen. Binnen deze sectoren gelden verschillende standaarden, waardoor je niet op een normale manier de applicaties kan koppelen.

Voor sommige sectoren of standaarden heeft Enable U dan ook zelf software ontwikkeld, zodat koppelingen gelegd kunnen worden en applicaties goed zijn te integreren. Daarbovenop ligt altijd de standaard monitoring en governance van Enable U.

Minder consultancy, meer Managed Integrations

Enable U is zijn business model langzaam aan het veranderen. Waar het eerst heel veel consultancy deed en bedrijven hielp met het bouwen van integraties, probeert het bedrijf nu alles richting het Managed Integrations-model te sturen.

Zeker bij overheidsinstellingen is het bedrijf hier heel succesvol in. Enable U knoopt verschillende gemeentelijke systemen aan landelijke systemen en vice versa. Zo zorgt het bedrijf er onder meer voor dat je kan inloggen bij sommige overheidsdiensten via DigiD, of dat de omgevingsvergunningaanvraag vanaf het landelijke loket in het juiste systeem bij bepaalde gemeentes terecht komt.

De overheid is ook echt een goed voorbeeld van een klant die zekerheid wil, stelt Arts. Bij de overheid kan het grote gevolgen hebben als integraties niet werken en data verloren zou gaan. Vaak hangen daar juridische consequenties aan, bijvoorbeeld dat een vergunningsaanvraag toegekend moet worden omdat de gemeente niet tijdig reageerde.

Nu heeft Enable U in zijn processen en integraties altijd een soort fallback ingebouwd. Als een koppeling mislukt, verdwijnt de data niet. Het wordt automatisch nog een aantal keer geprobeerd of de gegevens op een andere manier worden aangeleverd.

Dat klinkt logisch, maar veel bedrijven die zelf iPaaS-integraties bouwen, vergeten na te denken over de scenario’s waarbij een koppeling niet werkt. Arts noemt dit integraties niet enkel bouwen voor de happy flow, dus niet alleen wanneer het goed gaat. De herhaling en rapportering inbakken, zodat er adequaat gehandeld kan worden bij problemen, is cruciaal.

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.