Bericht

Enable U verzorgt volledige iPaaS oplossing voor EDSN

Enable U verzorgt volledige iPaaS oplossing voor EDSN

EDSN (Energie Data Services Nederland) maakte in een Europese aanbesteding bekend een centrale oplossing te zoeken voor het integreren van alle interne- en externe IT systemen. Enable U kwam als winnaar uit deze aanbesteding en leverde een Private iPAAS oplossing (integration platform as a service) gespecialiseerd op API Management. Het systeem wordt bij EDSN de Service Integratie Voorziening (SIV) genoemd.

Wat is EDSN?

Energie Data Services Nederland (EDSN) is een uitvoeringsinstantie die de vrije energiemarkt in Nederland ondersteund. Zij zijn het centrale figuur in de informatievoorziening, berichtenverkeer en gegevensuitwisseling, tussen de marktpartijen met betrekking tot de wettelijke en niet-wettelijke ketenprocessen.

Energie Data Services Nederland werkt samen met de regionale en landelijke netbeheerders, TenneT en GTS aan de centrale marktfacilitering voor de Nederlandse energiemarkt. EDSN ontwikkelt met deze partijen een betrouwbaar en innovatief IT-landschap.

Dit IT-landschap is er voor de energiemarkt van de toekomst. Om zo de vrije energiemarkt beter te laten functioneren voor iedereen. En het geeft de energietransitie en daarmee ook de verduurzaming van Nederland ruim baan. EDSN is gevestigd in Amersfoort en er werken ruim 100 mensen.

Wat is Service Integratie Voorziening (SIV)

SIV is een centraal loket voor aansluitingen van IT systemen waarbij marktpartijen op een generieke, veilige en betrouwbare manier nieuw ontwikkelde diensten van EDSN kunnen afnemen.

De hosting capaciteit hiervoor is ingekocht bij de Nederlandse aanbieder LeaseWeb en zijn exclusief voor Energie Data Services Nederland ingericht als een private cloud. Natuurlijk wordt alles door Enable U beheerd conform een SLA.

EDSN

Welk probleem hebben we met SIV opgelost voor EDSN?

Energie Data Services Nederland heeft een groot aantal IT systemen die zijn ondergebracht bij verschillende system integrators. Dat is een complexe omgeving. Op al deze systemen zijn oplossingen (API’s) ontwikkeld voor applicatie integratie, beveiliging en gebruikers beheer.

Door al deze API’s via SIV te ontsluiten hoeft er nog maar op één centrale plek generieke functionaliteit gebouwd en beheerd te worden. Hierdoor kunnen ontwikkelteams sneller businessfunctionaliteit leveren en hoeven ze zelf minder energie te steken in generieke functionaliteit die al vanuit SIV wordt geleverd.

Marktpartijen sluiten aan op een centraal punt voor alle achterliggende diensten. Indien er iets in het achterland veranderd hoeft de markt hier niets van te merken omdat het SIV dit voor haar rekening neemt. Ook de communicatie over operationele API’s vindt plaats via het SIV team.

Het belang voor de klanten van EDSN en bijvoorbeeld het register van energieaansluitingen en registratie van zonnepanelen.

Voor de ketenpartners van EDSN betekent dit dat ze nog maar naar een enkele plek hoeven te koppelen of gebruikers voor portals hoeven aan te maken. Die kunnen zich dus focussen op hun kernapplicatie en hoeven zich niet bezig te houden met zaken als certificatenbeheer, SAML authenticatie en bescherming tegen DDOS aanvallen.

Allemaal zaken die in SIV zijn onder-gebracht. Intussen hebben we ook eHerkenning toegevoegd aan SIV zodat partijen kunnen inloggen op de systemen van EDSN zonder dat er een aparte login hoeft te worden opgezet.

Orlando van Amson: Dit project is een schoolvoorbeeld van teamwork. Enable U maakt deel uit van het Devops integratieteam van EDSN en van dat team ben ik de Product Owner. Andere Enablers hebben de rol van architect en business analist. Technische consultants helpen bovendien om integraties te configureren en om kennis over te dragen naar EDSN. Daarnaast is de oplossing bij Enable U in beheer door de collega’s van managed services” 

Wat is EDSN?

Meer informatie over EDSN vind je op hun website!