Bericht

DSO; Van uitstel komt geen afstel!

DSO - Digitaal Stelsel Omgevingswet

Ik ben een optimist. Vraag mij wanneer een klus klaar zal zijn en ik zit standaard aan de (te) positieve kant. Pokeren voor een story die nog in de huidige sprint klaar moet? Ik win en moet een paar extra avonduurtjes doorhalen. Zo lijken ook veel bewindspersonen te positief als het aankomt op de inschatting van de hoeveelheid wetgeving die nodig is om DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) ook op IT niveau in te kunnen voeren.

Wij zijn een oud land met administratieve systemen waar de basis eeuwen geleden voor gelegd is. Met organisaties als waterschappen, het kadaster, gemeentes, provincies en niet te vergeten het Rijk. Allemaal met historie en daardoor hun eigen (soms bizarre) regeltjes, procedures en wetmatigheden. We wonen hier met heel veel eigenwijze en trotse mensen dicht bij elkaar en ook nog eens voor een groot gedeelte onder de zeespiegel.

Iedere organisatie is een schakel.

Als je iets wilt veranderen, dan kom je tijdens zulke processen in aanraking met heel veel verschillende organisaties. Iedere organisatie is een schakel en iedere schakel zorgt voor een exponentiele groei van de complexiteit. En dat wordt nog wel eens onderschat….  Veel (top)ambtenaren, ministers en zelfs IT Managers waren te optimistisch en de verwachtingen waren duidelijk te hoog gespannen.

Wetgeving als bottleneck.

Technisch is er al heel veel op orde en veel overheidsinstanties en leveranciers hebben al nagedacht over de migratieperiode en alles wat er fout kan gaan. IT is er klaar voor! De grote bottleneck is toch vooral de wetgeving waar het allemaal niet zo snel gaat als iedereen gehoopt had. De afgelopen jaren hebben de beleidsmakers en wetgevers daar van kunnen leren. Nu is het tijd om toe te passen wat we geleerd hebben en meters te maken.

Laten we hopen dat onze nieuwe regering inziet dat een snelle, gecontroleerde, foutloze en veilige uitrol van DSO heel veel goodwill bij de bevolking en hun eigen ambtenarenapparaat zal opleveren. Goodwill waar deze regering ongetwijfeld naar snakt na een lange formatieperiode en 2 jaar Covid ellende.

2023… Nou vooruit, nog één keertje dan…

https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20220201/invoering_omgevingswet_uitgesteld