Bericht

Digitale Transformatie in 2022; anders nog iets..?

Digitale transformatie 2022

Cyber criminelen worden ieder jaar actiever en door de digitale transformatie worden er meer digitale vernieuwingen doorgevoerd dan ooit tevoren. Is het één het resultaat van het ander? Met andere woorden, vergeten we niet iets in onze drang naar digitale vernieuwingen?

CEO’s willen vooral efficiency en Digitale Transformatie in 2022 volgens onderzoeksbureau Gartner. En de verwachtingen zijn hoog want we hebben begin 2020 laten zien waartoe IT in staat is als de druk op de ketel hoog is. In de eerste maanden van de pandemie was alles mogelijk en werden projecten in weken gerealiseerd waar er normaal maanden voor nodig waren.

Gebruikmaken van de onbegrensde mogelijkheden van IT worden er nu bedrijfsprocessen geoptimaliseerd door middel van complexe (multi-cloud) integraties, de aanschaf van no- en low-code tools en allerlei digitale koppelingen met overheden, partners en/of klanten.  De flexibiliteit die we met deze transformatie bereiken zal ons helpen om de uitdagingen van een volgende crisis beter het hoofd te bieden.

Maar waar connectiviteit de norm is zijn er ook meer kansen voor kwaadwilligen om misbruik te maken van al die koppelingen, met als meest recent voorbeeld de Log4j vulnerability waar in Nederland volgens het Nationaal Cyber Security Centrum beperkt actief misbruik van is waargenomen. De laatste 18 maanden zijn er regelmatig grote bedrijven slachtoffer geworden van vele vormen van cyber criminaliteit. Soms door kwaadwillende employees, vaak door professionele organisaties die met enorme budgetten hackers aan het werk zetten en soms zelfs door jongeren die tegen betaling van 50 Euro hun onderwijsinstelling met een DDos aanval 15 minuten plat kunnen gooien zodat ze geen tentamen hoeven te maken.

De term “onbegrensde mogelijkheden van IT” gaan helaas ook hier op.

Security

In onze dadendrang om digitale transformatie te implementeren lijken we regelmatig één van de belangrijkste aspecten van IT te vergeten; Security. En dat begint toch wel een dingetje te worden. Cybercriminelen hebben geld, focus en specialisten. U heeft budgetten, meetings, heel veel interne afleidingen en een constante strijd om personeel in dienst te houden, op te leiden en/of aan te nemen. U zult dus moeilijke keuzes moeten maken.

Uw budgetten zijn eindig en personeel zal, ook in 2022, een hoofdpijndossier blijven. Goede mensen zijn moeilijk te vinden en vooral vast te houden. Door specifieke taken af te stoten en onder te brengen bij externe specialisten krijgt u weer lucht om samen met uw eigen mensen díe dingen te doen waar het bedrijf onmiddellijk voordeel bij heeft. U heeft immers specifieke kennis van uw branche en specifieke organisatie die niemand anders heeft. Standaard ICT taken, zoals bijvoorbeeld het afnemen van integraties als een dienst (Connections as a Service) kunnen ook door derden gedaan worden. Partijen die integratie specialisten in dienst hebben en weten hoe je op een betrouwbare en vooral veilige manier applicaties en systemen koppelt. Een niveau van specialisatie waarvan u zich moet afvragen of uw eigen mensen die ooit zullen bereiken. Als bijkomend voordeel zou het zo maar kunnen dat de koppeling die u zoekt al eerder voor iemand anders gebouwd is. Dat scheelt tijd en geld.

Personeelstekorten en selective outsourcing

De meeste plannen voor volgend jaar zijn al gemaakt en ongetwijfeld zijn de grote lijnen voor de jaren daarna ook al bekend. Security zal in de top 3 van prioriteiten staan maar ook de problematiek rondom de personeelstekorten en het daaraan gekoppelde strategisch uitbesteden (selective outsourcing) van specialistische taken zal hoog in de top 10 eindigen. Misschien is het gewoon tijd om met de specialisten van Enable U om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe u drie problemen in één klap kunt oplossen; Digitale transformatie versnellen door het snel kunnen leveren van veilige verbindingen door specialisten zodat u uw eigen ICT staf kunt inzetten voor bedrijfsspecifieke ICT innovaties.

Blijf alert en wees u bewust van het feit dat criminelen gebruik maken van zwakheden en slordigheidjes. De ICT’er die maar 15% van haar/zijn tijd besteed aan het bouwen van digitale koppelingen zal eerder deze twee zaken over het hoofd zien dan een integratie specialisten die zich met de juiste tools 95% van de tijd met niets ander bezig houdt. Toch iets om over na te denken.