Bericht

Digitale keten niet geschikt voor de pandemie.

Digitale keten niet geschikt voor de pandemie

Computable online publiceerde op 29 December het artikel “Ministerie van VWS: ict-landschap corona-test moet op de schop” met daarin de redenen waarom de Covid-19 vaccinaties in Nederland later beginnen dan elders.

De belangrijkste oorzaak is het niet aansluiten van de verschillende componenten die de digitale keten van informatie-uitwisseling compleet maken. Er is grote behoefte aan keten-brede regie. Het bestrijden van een pandemie wordt erg ingewikkeld als we niet weten hoeveel personen er nu precies getest zijn, wat de R-waarde doet en welke ziekenhuisbedden er nog beschikbaar zijn.

Heterogene technologie maakt samenwerking moeilijk

Informatie technologie is van nature een heterogene technologie omdat het is opgebouwd uit systemen en software die in de afgelopen decennia is verzameld en gebouwd. Waar nieuwe technologie wel wordt toegevoegd wordt oudere technologie maar mondjesmaat vervangen. Simpelweg omdat deze technologie nog werkt maar ook omdat het te duur is om steeds maar te vervangen. Voor iedere organisatie is deze heterogeniteit een probleem omdat dit het delen van gegevens en het produceren van betrouwbare informatie erg moeilijk kan maken. Dit probleem wordt echter exponentieel groter wanneer verschillende organisaties onderling gegevens uit moeten wisselen. Gaat het mis dan is de negatieve pers er altijd snel bij om deze gevallen breed uit te meten, vooral als het de overheid betreft.

Integratie zorgt voor verbinding

Met de juiste integratiesoftware kunnen deze problemen opgelost worden en ook de kennis is hiervoor aanwezig. Waar ketenintegratie (iedereen levert een deel van de gegevens die uiteindelijk tot “het grote plaatje” leiden), -nodig is loopt het vaak stuk op het gebrek aan coördinatie en goede afspraken. Als iedereen verantwoordelijk is, dan is niemand verantwoordelijk. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een Integratie Team waar niet alleen beslissingen genomen worden over architectuur en technologie, maar die ook de spin in het web zijn en verschillende onderdelen van de organisatie met elkaar verbinden.

Misschien moet de overheid niet alleen een OMT team benoemen, maar ook een IMT (Integration Management Team) waar alle verschillende organisaties (RIVM, GGD, verschillende overheden) gestuurd worden zodat dit soort toestanden niet meer voorkomen. IT is een Enabler en zou nooit een beperkende factor mogen zijn.

Digitale keten niet geschikt voor de pandemie

Hoe wordt en blijft iedere Rijksoverheids-instelling een betrouwbare schakel in de ketens waar het onderdeel van is?