Bericht

Digitale Integratie voor onderwijsinstellingen

Digitale Integratie voor Onderwijs

Het onderwijs in Nederland staat wereldwijd hoog aangeschreven. En dat is mooi! Tegelijkertijd betekent dit dat de onderwijsinstellingen constant de grenzen van de techniek moeten zoeken om aan de top te blijven. Hiervoor zijn investeringen nodig, dat is al meteen de eerste bottleneck. Er is nooit genoeg geld. 

Daarnaast is er natuurlijk de eeuwige vraag; Hoeveel budget besteden we aan alles wat onze instelling optimaal laat functioneren en welk percentage steken we in nieuwe ontwikkelingen en software die onze positie aan de top voor de volgende 5-7 jaar garandeert?”. Hoe zorgen we ervoor dat de bestaande systemen niet alleen hun waarde blijven behouden, maar waarde toe kunnen voegen aan nieuwe systemen en vice versa. 

Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende koppelingen zoals een administratiesysteem dat gekoppeld wordt aan nieuwe systemen die voldoen aan open standaarden. Maar er zullen ook steeds meer koppelingen komen naar (bestaande) systemen bij ministeries, andere onderwijs– of overheidsinstellingen, waarmee bestaande data verrijkt kan worden.  

Open standaarden als Studielink, SCIM, <-SETU-> en LTI (Learning Tools Operability) helpen natuurlijk bij de integratie van verschillende systemen maar veroorzaken ook meteen een extra laag complexiteit bovenop een nu al complexe, en dus dure, ICT-infrastructuur. Daarnaast worden koppelingen van legacy systemen, zowel intern als extern, niet ondersteund. 

Hogeschool Saxion heeft gekozen voor een oplossing waarbij de koppelingen (API’s) tussen de verschillende systemen allemaal op een veilige en eenduidige manier aangeroepen en gebruikt kunnen worden. In sommige gevallen als een rechttoe-rechtaan manier, maar in andere gevallen kan een API data en/of logica teruggeven waar de data voorbehandeld” wordt door middel van bijvoorbeeld filtering of andere logica.  

Samen met Enable U is Hogeschool Saxion een weg ingeslagen waarmee ze zich verzekerd hebben van een open architectuur waar toekomstige technische ontwikkelingen eenvoudiger, goedkoper en veiliger met de bestaande omgeving te integreren is. Zodat zij zich nog meer kunnen concentreren op de vraag hoe zij aan de onderwijs top kunnen blijven. Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de opname van het webinar over Digitale Integratie binnen Onderwijsinstellingen, die Hogeschool Saxion en Enable U samen hebben opgenomen.