Bericht

De CIO als dirigent

De CIO als dirigent

De Gartner ITXpo van 2020 heeft als thema “Composable Business”. Na de eerste dag is al duidelijk dat dit thema gekozen is met de effecten van een pandemie in het achterhoofd. Zoals iedere crisis zal ook de Covid-19 pandemie winnaars en verliezers kennen. En dan is het natuurlijk helemaal mooi als je aan iedereen uit kunt leggen hoe je een winnaar kunt worden of kunt voorkomen dat je een verliezer bent.

Toch is het te makkelijk om over “winnaars” en “verliezers” te spreken omdat veel organisaties die in belangrijke mate van IT afhankelijk zijn geen bedrijven zijn die failliet kunnen gaan. Denk hierbij aan lokale of centrale overheidsinstellingen of aan zelfstandige bestuursorganen als UWV, de Belastingdienst, het Kadaster etc.

Misschien is het beter om te stellen dat Gartner met het thema “Composable Business” de juiste adviezen geeft om te zorgen dat organisaties beter zijn voorbereid op plotselinge veranderingen als een pandemie. in het kort komt dat advies neer op het volgende: richt je IT Infrastructuur in als bouwblokken waarmee je op een eenvoudiger manier nieuwe processen kunt bouwen of bestaande processen kunt aanpassen. Zoals een dirigent die een bepaald muziekstuk moet uitvoeren een orkest samenstelt uit een groot aantal beschikbare musici.

Dit klinkt als muziek in de oren van iedere CEO natuurlijk. Een doos met IT Lego waarmee je, als er iets onverwachts gebeurt uit veel bestaande en een paar nieuwe componenten een compleet business process uit de grond stampt. De werkelijkheid is iets weerbarstiger, maar wat Gartner hier beschrijft is een model waar we al jaren naar toe werken. Veel van deze bouwstenen zijn al beschikbaar in uw organisatie. De check of een debiteur al bestaat, het controleren van een DigID, het berekenen van een polis, het overboeken van een bedrag, het controleren van een type-nummer in uw Master Data Management systeem en ga zo nog maar even door. En om deze bouwstenen goed te gebruiken voor een nieuwe applicatie of App die nou net die specifieke nieuwe dienst ondersteunt waardoor u beter uit een crisis komt zult u een integratiestrategie moeten hebben.

Een strategie waarmee u al die verschillende bouwstenen, in de cloud, on premise, in een SaaS applicatie of in een legacy systeem, als data van een partner of een dienst van de overheid simpel en veilig kunt gebruiken vanuit uw nieuwe app. En dat is nu precies waar Enable U al jaren Nederlandse organisaties mee geholpen heeft. Met API Management in uw eigen bedrijf om uw REST API’s te beheren, met integraties waarmee legacy applicaties gegevens kunnen uitwisselen met no-code/low-code apps en met cloud diensten waar u gewoon per connectie kunt afnemen en afrekenen. Op de manier die u het best uitkomt.

Natuurlijk is een doordachte integratiestrategie alleen niet voldoende om iedere crisis te bezweren. Maar het is wel een goed begin om tot een “Composable Business” te komen.