Bericht

De Applicatie is NIET de baas!

De leveranciers van uw belangrijke applicaties richten zich op procesondersteuning. De dossiers moeten kloppen, de boekhouding is op orde, het personeel en subsidies worden betaald en de infrastructuur ligt er netjes bij. In iedere silo doet het proces wat het doen moet maar het geheel is niet efficiënt.

Datgene wat uw organisatie bindt, dwars door alle koepels heen is de data en de koppelingen die ervoor zorgen dat uw data soepel door uw organisatie kan stromen. Een nieuw proces heeft gegevens nodig uit verschillende silo’s? Applicatie A heeft gegevens nodig uit Applicatie B? Externe gegevens om een overzicht compleet te maken? We beslissen aan de hand van het datamodel waar de gegevens zijn en bestellen een koppeling om die gegevens op te halen.

Dit alles maakt de applicaties niet minder belangrijk, maar wel minder sturend. En dat is ook hoe het zou moeten zijn. Een applicatieleverancier ondersteunt bepaalde processen maar onderling zullen ze het lastig vinden als leverancier A zich gaat bemoeien met processen van Leverancier B. Al snel worden zaken als data-integriteit, release afhankelijkheid en concurrerende functionaliteit belangrijker dan het oplossen van uw zakelijke uitdaging.

De wens van iedere applicatieleverancier is om de applicatie onvervangbaar en dus onmisbaar te maken. Daarom zien we ook steeds vaker dat er additionele functionaliteit aangeboden wordt waardoor de tentakels van de applicatie diep ingrijpen in IT componenten als applicaties en systemen. Datadistributie en Datamanagement zijn daar goede voorbeelden van. In uw IT architectuur zullen deze componenten als verschillende lagen bovenop de applicaties zijn gepositioneerd. En met goede redenen:

  • Vendor lock-in beperkt flexibiliteit
    Als één of meerdere van deze componenten gekoppeld zijn één leverancier, wordt het moeilijk (en kostbaar) om applicaties of infrastructuur later te vervangen, migreren of moderniseren. Uw organisatie verliest daarmee wendbaarheid en strategische vrijheid.
  • Beperkingen in interoperabiliteit
    Leveranciers ontwerpen hun systemen vaak primair voor eigen producten. Daardoor kunnen standaarden of protocollen ontbreken om goed samen te werken met oplossingen van andere leveranciers – met als gevolg: moeizame integraties en extra maatwerk.
  • Beheerrisico’s en single point of failure
    Als één applicatie-leverancier zowel de data- als integratielaag beheerst, wordt u afhankelijk van hun tempo, roadmap én kwaliteit van service. Problemen of vertragingen aan hun kant kunnen direct impact hebben op je hele informatie-voorziening.
  • Rem op innovatie
    Onafhankelijke lagen stellen je in staat om best-of-breed technologieën te kiezen en nieuwe toepassingen snel te ontsluiten. Een gesloten ecosysteem dwingt je om binnen de grenzen van één leverancier te blijven – zelfs als er betere alternatieven beschikbaar zijn.

Datadistributie: van maatwerk naar platformbenadering

De tijd van handmatig bouwen van punt-naar-puntkoppelingen is echt voorbij. Organisaties zoeken schaalbare, configureerbare oplossingen. Er komt meer vraag naar vendorneutrale middleware die realtime, batch en event-driven datastromen aankan. Interconnectiviteit tussen clouds (hybride/multi-cloud) wordt cruciaal. Nederlandse overheidsinitiatieven zoals “soevereine cloud” versterken deze behoefte.

2Distribute, de Datadistributie oplossing van Enable U is gebouwd met de kennis van nu. Het platform stelt organisaties in staat om gegevens te distribueren naar een scala van applicaties en systemen, via moderne, maar ook legacy protocollen, leveranciers-onafhankelijk, efficiënt en af te nemen als een dienst vanuit een cloudomgeving in Nederland. Hoeveel argumenten heeft u nog nodig om uw IT Infrastructuur toekomstveiliger te maken?