Bericht

Data, data en nog eens data!

datadistributie

Integraties en koppelingen tussen applicaties en systemen vormen een steeds groter en belangrijker component in iedere IT Infrastructuur. En dat moet ook wel, want we bezitten niet alleen steeds meer eigen data, we halen het ook nog eens overal vandaan. Waar komt die datahonger vandaan en waarom is een integratiestrategie zo belangrijk?

Al die data waar we iets mee “moeten”, het is overal en nergens. Uw organisatie wil nou eindelijk wel eens echt vaart maken met digitalisering, data-gestuurd of datagedreven werken, een betrouwbare en flexibele keten-partner zijn en natuurlijk wilt u ook af van al die dubbele klantgegevens en contractnummers in verschillende systemen. En Artificial Intelligence, tja, daar gaat u natuurlijk ook wat mee doen!
Alle bovengenoemde zaken hebben één ding gemeen, ze leunen op data. Uw data en data van anderen. Nieuwe data, maar ook bestaande data en zelfs legacy data. Maar ja, die data zijn overal en het frustrerende is dat u er vaak maar moeilijk aan kunt komen.

Laten we voor het gemak eens twee ambities uitkiezen; digitalisering en datagedreven werken. Wat is daar voor nodig en wat doen anderen om deze ambities waar te maken?

Datagedreven werken

Het is heel bijzonder dat deze term zo “in” is. Alsof we de afgelopen decennia vooral op onze onderbuik hebben vertrouwd! En als juist nu de weerzin tegen algoritmes (die volgens mij toch vooral op data gebaseerd zijn) groeit, hoe gaan we dan op een gebalanceerde manier “datagedreven” werken? Daar is maar één antwoord op; door eerst eens goed te kijken of we de beschikking hebben over de juiste data. Data ophalen bij de bron is misschien wel het meeste bekende initiatief om te zorgen voor schone data waarvan de eigenaar bekend is. Daarnaast moet iedere organisatie een “open data” strategie hebben waarbij alle belangrijke gegevens eenvoudig en veilig gedeeld kunnen worden. Want alleen dan is het mogelijk om bestaande werkprocessen bij te sturen en nieuwe processen te definiëren met een helder inzicht in alle data. Real-time en met vertrouwen.

Digitalisering

Eigenlijk een nieuw woord voor automatisering. Hoe kunnen we processen versnellen, handmatige acties zo veel mogelijk elimineren en beslissingen overlaten aan systemen zodat processen sneller, goedkoper of concurrerender uitgevoerd worden? In plaats van te vragen wat is er nodig is om digitalisering te versnellen zouden we ons eens af moeten vragen waarom het zo vaak niet lukt! Wij hebben de ervaring dat het falen van initiatieven bijna altijd te wijten is aan het niet toegankelijk zijn van de juiste data. Voorbeelden te over:

  • Gegevens ophalen bij partners om het productieproces te versnellen lukt niet vanwege verschillen in gegevensformaten en security eisen.
  • Het uitbesteden van een bepaalde dienst mislukt. Combineren gegevens uit verschillende applicaties was tijdrovend en niet te automatiseren
  • Data uit verschillende applicaties verzamelen om real-time offertes te creëren mislukt omdat gegevens in verschillende (cloud en on-prem) systemen niet real-time te combineren zijn

Technisch is (bijna) alles mogelijk, de data is vaak de bottleneck.

Veel van onze klanten hebben deze problemen al eerder onderkent en zijn tot de conclusie gekomen dat data, en dan vooral de beschikbaarheid ervan, cruciaal is. Je kunt nog zo’n intelligente data-strategie hebben, als je niet, of moeilijk aan die data kunt komen bereik je je doelen niet. Intelligente datadistributie, het ontsluiten van data in hybride systemen, complexe protocollen en security uitdagingen. Een integratiestrategie zal al deze componenten, en meer, moeten hebben om uw ambities te kunnen realiseren.  Een betrouwbare integratiepartner die je helpt met een integratiestrategie is daarvoor een noodzaak. Dus bel ons gerust, of neem contact op via onze contactpagina.