Case Study

Provincie Fryslân

Koploper in Cloud Provincie Fryslân maakt gebruik van de kennis en kunde van Enable u om hun hybride omgeving te koppelen.

provinciehuis Fryslan

Provincie Fryslân heeft in 2015 als een van de eerste provincies de beweging naar de Cloud ingezet.

Momenteel draaien ze (naar schatting) tegen de 300 applicaties. Deze bevinden zich binnen de driehoek van third party SaaS applicaties, Microsoft Cloud en het on-premise datacenter. Deze vooruitstrevende constructie heeft een ditto aanpak op integratiegebied nodig.

De provincie heeft daarom gekozen voor een architectuur die hen de gewenste flexibiliteit en beveiliging biedt. Ze maken gebruik van het Connections as a Service platform, die ze inzicht geeft in het aantal gekoppelde systemen en de status van deze koppelingen. Daarnaast wordt de krachtige 2Secure gateway ingezet om direct te koppelen met de verschillende systemen en daar waar geen protocol- en bericht transformatie nodig is, wordt tussenkomst van de Enterprise Service Bus (ESB) vermeden. Om de gehele ketenmonitoring te kunnen waarborgen hebben zij daarom het functionele beheer belegd bij Managed Services van Enable U.

Cloud First strategie

Tony: “Als provincie liepen we in 2015 met onze cloud-first strategie, die nu gemeengoed is bij veel overheidsorganisaties, voorop. Ons technisch -en netwerkbeheer besteden we al lange tijd uit omdat we ons niet druk willen maken over upgrades en services. We willen ontzorgd worden en selecteren onze leveranciers daarom zorgvuldig. Release-management is een belangrijk aspect. Een actieve Community van gebruikers zorgt voor verbetering van het product. Hier heb je zelf ook baat bij. Vervolgens kijken we naar de informatieveiligheid en wijze waarop je bij je data kunt komen om te analyseren en te rapporteren. Dit moet altijd een open structuur zijn.”

De provincie heeft zelf ervaren dat de shift naar Cloud niet wil zeggen dat integratie eenvoudiger wordt. Tony: “Eventuele integratieproblemen die je hebt verhuizen gewoon met je mee en kunnen zelfs complexer worden doordat er een hybride cloud omgeving ontstaat. Daarnaast komen er nog additionele juridische aspecten bij kijken zoals verwerkingsovereenkomsten, exit strategie etc. Daarom is een integratiespecialist met kennis van de markt een grote pré. Je hebt specifieke technische -en marktkennis nodig voor een integratietraject. En daarnaast zijn er ook wetgevingstrajecten zoals de Omgevingswet die spelen. Er is geen “one size fits all” oplossing.”

Koppelingen out of the box

Na de beweging richting de Cloud en het outsourcen van het technisch beheer van het datacenter en netwerken, zocht Provincie Fryslân naar een leverancier die ontzorging bood op integratiegebied. Jans: “In 2016 gingen we op zoek naar een leverancier die out of the box koppelingen met landelijke voorzieningen zoals Berichtenbox voor Burgers,on leveren. We hebben voor Enable U gekozen omdat ze het meest up to date zijn met koppelvlakken.”

Tony: “De kennis van Enable U is een grote toegevoegde waarde. Knelpunten van een koppeling en ervaring met integratietrajecten zijn dingen die heel fijn zijn om je in mee te laten nemen door een kennispartner.”

Wat zijn concrete toepassingen van deze koppelingen binnen het Connections as a Service platform en welke applicaties heeft Provincie Fryslân hiermee gekoppeld? Tony: “Het asset management systeem iAsset (voor wegen, fietspaden, bruggen, viaducten) gebruikt bijvoorbeeld de BGT. Hiermee is de provincie in staat om de buitenruimte volledig te beheren. Denk hierbij aan het objectbeheer tot inspecties en schouw tot onderhoud, meldingen, storingen en calamiteitenbeheer in de openbare ruimte.”

Shift van zelf aan de knoppen naar volledig beheerd

Ziet Provincie Fryslân een verschuiving optreden in de manier hoe overheden werken? Wat is er veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden?

Tony: “Veel concepten bestaan alle lange tijd; Microservices, containers, principes uit Common Ground/NLX etc. De vraag is echter, wil je hier als organisatie zelf in verdiepen of laat je je daarbij goed voorlichten en goed begeleiden? We zijn geen software ontwikkelorganisatie en zitten wellicht niet dicht genoeg op de (technische) ontwikkelingen in de markt. Daarnaast heeft Enable U een groot aandeel in de overheidsmarkt en reeds ontwikkelde oplossingen kunnen dus snel bij andere organisatie ingezet en hergebruikt worden.”

Jans vult aan: “Voorheen heb ik als functioneel beheerder verschillende trainingen gevolgd om de producten van Enable U te leren kennen en hiermee te werken. Dit is nu achterhaald; het is specialistisch werk waar je dedicated mensen op moet hebben zitten, anders kost het je gewoon te veel tijd.”

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.