Hilversum Mediastad; IT op zijn effectiefst

gemeente hilversum

De Gemeente Hilversum, met haar ruim 90.000 inwoners één van de grotere gemeenten in Noord-Holland, richt zich op het gebied van digitale dienstverlening duidelijk allereerst op haar inwoners. Hun website is daar een heel duidelijk voorbeeld van en biedt al direct op de home-page veel mogelijkheden waar bij veel andere gemeenten lang naar gezocht moet worden. Daar zit een strategie achter.

Het lijkt zo simpel; voor heel veel standaard handelingen kunnen burgers al meteen vanaf de home-page van de Gemeente Hilversum hun verzoeken indienen, meldingen doen, paspoorten aanvragen etc. Dat duidt op een strategie waarbij IT voor burgers en eigen medewerkers vooral een middel is en geen doel op zich.

Integratie-strategie onmisbaar

Om het simpel te maken voor gebruikers moet er achter de schermen natuurlijk heel veel gebeuren. De IT-medewerkers van de gemeente waren er ook al in een vroeg stadium van overtuigd dat een integratie-strategie onmisbaar was om te kunnen blijven voldoen aan de steeds hogere verwachtingen van burgers en medewerkers. Want tegelijkertijd komt er natuurlijk constant nieuwe wet- en regelgeving en nieuwe technologie op hen af. Daarom is al in een vroeg stadium gestart met het inzetten van OpenTunnel van JNet (inmiddels Enable U) om snel en veilig koppelingen te realiseren met allerlei landelijke voorzieningen.

De veranderingen blijven komen. Naast nieuwe standaarden als HaalCentraal waar gegevens direct bij de bron opgehaald worden zijn er samenwerkingsverbanden met belastingkantoren, veiligheidsregio’s en andere organisaties en bedrijven waar gegevens mee uitgewisseld moeten worden. Burgers en bedrijven verwachten een steeds hoger dienstenniveau, ambtenaren willen nog meer datagestuurd werken en dat moet allemaal efficiënter en veiliger dan ooit tevoren.

Enable U 2Distribute

De gemeente Hilversum was dan ook één van de eerste gemeenten in Nederland die gebruik wilde maken van Enable U 2Distribute, een gegevensdistributieoplossing die volledig als clouddienst afgenomen wordt en waarbij data uitgewisseld kan worden met nieuwe applicaties die bijvoorbeeld met het HaalCentraal protocol werken, maar ook met applicaties die nog volgens oude standaarden (zoals StUF) gegevens uitwisselen. Daarnaast is het mogelijk om abonnementsvormen aan te bieden zodat afnemers automatisch updates van bijvoorbeeld BRP, KvK of BAG te ontvangen. Hiermee worden veel handmatige handelingen overbodig en wordt het implementeren van nieuwe diensten een stuk eenvoudiger.

Eddy van den Berg, Functioneel Beheerder ESB & Test Manager van de gemeente Hilversum; “Jaarlijks organiseren wij een ‘Innovatie gesprek’ met onze partner Enable U. Daarin delen wij de projecten en verbetertrajecten voor het komende jaar. In dit gesprek kijken we hoe we het beste kunnen aansluiten op de nieuwste technische ontwikkelingen van Enable U. We kijken ook waarin wij mogelijk kunnen participeren. Enable U is meer dan een leverancier alleen.”

Karl de Boer, Product Manager van Enable U en al heel lang betrokken bij de gemeente Hilversum: ”Het is altijd bijzonder plezierig werken met het IT Team van de gemeente Hilversum. Ook als het soms niet allemaal vanzelf gaat (zoals bij de eerste versies van 2Distribute), blijven we vertrouwen houden in elkaar en de techniek. En als er dan uiteindelijk zo’n mooie oplossing uitrolt ben ik blij dat ik dat samen met Eddy en zijn collega’s heb kunnen doen”.

Jascha Gregorowitsch, CTO van Enable U; ”Met 2Distribute zijn wij een nieuwe weg ingeslagen. Gemeentes beseffen dat ze nog lange tijd bestaande en nieuwe data distributie technieken naast elkaar moeten blijven gebruiken. En dat kost veel tijd, moeite en geld. Onze oplossing haalt heel veel werk weg bij de gemeente zodat zij zich kunnen concentreren op een nog betere dienstverlening en nieuwe initiatieven”.