Gemeente Rotterdam: van data naar impact

gemeente Rotterdam

Rotterdam is een bruisende, innovatieve stad met ruim 641.000 inwoners. Vanuit de Digitale Agenda pakt de gemeente vraagstukken rondom mobiliteit, leefbaarheid en economische groei effectiever aan. Door data slim te benutten. De uitdaging? Het transformeren naar een organisatie waarin data wordt verzameld. En de data actief wordt ingezet om betere beslissingen te nemen. Dat vraagt om een stevige basis: goed gegevensmanagement, duidelijke afspraken en een breed draagvlak binnen de organisatie.

Gemeente Rotterdam een datagedreven stad

Om de complexe vraagstukken van een dynamische stad als Rotterdam op te lossen, is een slimme en strategische inzet van data essentieel. Samen met business partner Shared Business ondersteunt Scamander powered by Enable U de gemeente bij het ontwikkelen van een concrete datastrategie. Met een helder stappenplan en uitgewerkte actielijnen legt Rotterdam de basis voor de toekomst. Een toekomst waarin data direct bijdraagt aan een efficiëntere, wendbare en transparante gemeentelijke organisatie.

Van ambitie naar realiteit

“Scamander en Shared Business hebben Gemeente Rotterdam geholpen met een concreet plan voor een datagedreven organisatie. Dit helpt de ambities van de stad waar te maken en data slim in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”
Jaap Dekker, Directieadviseur Informatiemanagement, Gemeente Rotterdam

De aanpak: van bewustwording naar borging

Gemeente Rotterdam kiest voor een pragmatische en resultaatgerichte aanpak. Shared Business en Scamander powered by Enable U brengen zowel bestuurlijke ervaring mee als hands-on kennis om gegevensmanagement daadwerkelijk te implementeren. De focus ligt hierbij op twee belangrijke pijlers:

  • Gegevensmanagement structureel inrichten: Een solide basis voor het beheren, beveiligen en benutten van data.
  • Bewustwording en adoptie stimuleren: Met onder andere het Scamander Datapoly-spel, waarmee medewerkers ervaren hoe data helpt bij strategische beslissingen.

De inzichten en resultaten uit deze aanpak zijn vastgelegd in het programma Data Gedreven Werken (DGW). Dit zal de komende jaren verder wordt uitgerold binnen de gemeente.

De resultaten: gemeente Rotterdam heeft een datagedreven kompas

Dankzij de samenwerking beschikt de Gemeente Rotterdam nu over een stevige datastrategie en een praktisch implementatieplan. Concreet betekent dit:

  • Een handige zoekfunctie om snel toegang te krijgen tot 300+ beschikbare datasets.
  • Een overzichtelijk gegevenslandschap dat inzicht geeft in hoe data, applicaties en processen met elkaar verbonden zijn.
  • Een beoordelingskader voor nieuwe informatieproducten, zodat waardevolle innovaties structureel kunnen worden ingebed.
  • De inrichting van ‘Data Diensten’, een gespecialiseerde eenheid die ondersteuning en advies biedt rondom datavraagstukken.
  • Een prototype voor datagedreven werken, inclusief duidelijke rollen en verantwoordelijkheden zoals Datastewardship.

Met deze bouwstenen zet Rotterdam grote stappen richting de toekomst. Een toekomst waarbij dat data niet alleen wordt beheerd, maar écht waarde toevoegt aan de stad en haar inwoners.