Gemeente Katwijk

Stadhuis Gemeente Katwijk

De website van de gemeente Katwijk, de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek met ruim 65.000 inwoners, is een reflectie van hun IT-strategie; nuchter, helder en efficiënt. Het plan om alles binnen afzienbare tijd naar de cloud te brengen, zodat er bij de huidige IT-afdeling (ongeveer 21 FTEs) meer tijd vrij komt voor innovatie en regie is daar het beste voorbeeld van.

We spraken met Dennis van der Wolf (Functioneel beheerder) en Marijke Ouwehand (Applicatie beheerder) over de keuze voor -en de implementatie van Enable U 2Distribute, een nieuwe oplossing van Enable U.

Wat was het moment waarop beslist werd om met Enable U in zee te gaan voor deze oplossing?

“Midden 2022 werd de keuze gemaakt dat bepaalde applicaties in 2023, en dan vooral de Gegevensmakelaar, alleen nog maar via de cloud afgenomen zouden worden. De huidige on-premise applicatie bood niet de gewenste flexibiliteit en de ervaringen met OpenTunnel waren erg positief. Daarom werd, ondanks het feit dat de gevraagde functionaliteit (nog) niet 100% beschikbaar was, toch gekozen om met Enable U in zee te gaan. De ervaringen met OpenTunnel en het feit dat Enable U het meest toekomstbestendige plan kon presenteren gaven hierbij de doorslag. Dat we toekomstbestendig willen zijn blijkt ook wel uit het feit dat we bij iedere aanbesteding eisen dat de leverancier binnen 3 jaar Haal-Centraal API’s ondersteunt.”

Hoe verliep de implementatie?

“Eigenlijk liep alles op rolletjes, vooral dankzij de inzet en de kennis van de mensen van Enable U. De doorlooptijd was alleen maar iets langer omdat Marijke en ik ook nog veel andere werkzaamheden hadden maar verder werd het plan stipt gevolgd. In november hebben we een proefvulling met de bestaande magazijngegevens en een proefvulling met de GBA-V gedaan. In december zijn alle applicaties aangesloten en is de GBA-V aansluiting omgezet naar 2Distrbute VOA en GBA-V. Erg voorspoedig allemaal.”

Hoe nu verder?

“Uiteindelijk zal alles in de cloud draaien en gaan we via de Microsoft Azure cloud werken. Maar net als bij de hele overheid gaan we steeds meer integraties bouwen. Omdat Enable U ook bij een initiatief als Common Ground al veel heeft laten zien en bewezen heeft dat ze dit soort verbindingen snel en veilig kunnen leveren hebben we deze stap durven nemen. Marijke: “Om een voorbeeld te geven, onlangs was ik nog maar net met een vraag van een gebruiker bezig toen Ruud-Jan Wolters (een Enabler) me belde dat een server binnen de gemeente plat lag. Zo snel werkt dat dus!”

Wat doet 2Distribute precies voor jullie?

“In 2Distribute worden de (persoons-, bedrijfs- en BAG) gegevens opgeslagen die de gemeente nodig heeft voor het uitoefenen van hun wettelijke taak. Vanuit de Basisregistraties worden deze gegevens up-to-date gehouden, zodat de gemeente altijd gebruik maakt van de meest actuele gegevens. Simpel gezegd gaan Enable U voor ons deze gegevens voor ons beheren en beschikbaar stellen aan applicaties en derden. Deze derde partijen kunnen deze gegevens uiteindelijk via HaalCentraal direct of op basis van lokale bevragingen in combinatie met abonnementen en notificaties (via de Enable U 2Notify Eventbroker) gebruiken als zij daartoe gemachtigd zijn.”

Wat is er veranderd voor jullie?

“Eigenlijk is er niets veranderd! Alles werkt gewoon nog/weer zoals het werkte. Maar voor de nabije toekomst gaat deze oplossing ons veel meer flexibiliteit brengen. Ook zal het beheer op een andere wijze ingevuld worden waardoor wij meer tijd vrij krijgen om te innoveren. Derden die onze data nodig hebben kunnen eerder geholpen worden en wij hebben meer tijd om nieuwe dingen te bouwen en bestaande processen te verbeteren.

Karl de Boer van Enable U: “Gemeenten krijgen enorm veel voor hun kiezen in de komende jaren. DSO, andere nieuwe wet- en regelgeving, Common Ground en nog veel meer. Regievoering wordt belangrijker dan zelf doen. Met 2Distribute zorgen wij ervoor dat instellingen erop kunnen vertrouwen dat zij een betrouwbare en flexibele schakel zijn in zowel de huidige StUF distributieketen als op de weg naar HaalCentraal en ondersteunende notificatiediensten.”

Dennis van der Wolf van de Gemeente Katwijk: “Het was een intensief traject maar met hele duidelijke stappen. Vooral dankzij de kennis van Denny Sowirono en Ruud-Jan Wolters (van Enable U) waren we een week voor de deadline klaar zodat we vooral de monitoring nog konden fine-tunen”.