Gemeente Den Haag: Data-ondersteund werken op z’n best.

Gemeente Den Haag

De website van de gemeente Den Haag is vergeleken met die van veel andere grote gemeenten een toonbeeld van efficiency, soberheid en degelijkheid. Misschien zou je het op het eerste gezicht niet verwachten, maar de stappen die de gemeente gemaakt heeft op het gebied van modernisering van IT zijn indrukwekkend. Hoe doen ze dat?

Centrum van de Nederlandse politiek

Naast hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, met alle voorzieningen die daarbij horen, is Den Haag ook het centrum van de Nederlandse politiek.  Niet alleen geeft de stad onderdak aan ministeries en ambassades, het is ook de residentie van het koningshuis. Daarnaast hebben veel internationale organisaties Den Haag als locatie voor hun hoofdkantoor gekozen, denk maar aan het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en internationale organisaties als het OPCW. In Den Haag zijn veel zaken dus vaak nét even complexer.

Om dit allemaal te faciliteren speelt IT al jaren een belangrijke rol. Dat is mede mogelijk dankzij een helder beeld van de processen die zich in een stad als Den Haag afspelen. Vooral aan dat laatste is de afgelopen jaren veel aandacht besteed en de gemeente is dan ook één van de weinige organisaties waar bijna alle gemeentelijke processen en hun afhankelijkheden in kaart gebracht zijn (https://irma.denhaag.nl/processen).

Maar de gemeente doet meer dan dat. Zo organiseerde zij dit jaar voor de 5e keer “Hâck The Hague”, een wedstrijd waarbij hackers proberen de computersystemen van de gemeente binnen te dringen. Zo controleren zij hoe digitaal veilig de systemen van de gemeente Den Haag zijn. Ook loopt de gemeente voorop bij de adoptie van Common Ground en met name het HaalCentraal initiatief.

Den Haag in Cijfers; Opvallend initiatief

Een ander opvallend initiatief is “Den Haag in Cijfers (DHIC)” (https://denhaag.incijfers.nl/content/overdezesite), een goed voorbeeld waar de kennis van de processen en technologie samenkomen. De hier aanwezige informatie kan worden ingezet bij beleids- en projectprocessen en om rapportages te maken waar de inwoners van Den Haag en andere geïnteresseerden informatie op kunnen halen.

Data is dus belangrijk en Den Haag heeft voor veel van de integratie activiteiten gekozen voor Enable U als partner. De gemeente maakt gebruik van de API Gateway van Enable U voor veilige HaalCentraal- en andere API-connecties met landelijke voorzieningen en andere applicaties. Ze maakt ook gebruik van Enable U 2Distribute als vervanging van een ouder datadistributiesysteem.

“Met Enable U verzekert de gemeente zich van een integratiepartner met veel kennis van de overheid. Ze begrijpen als geen ander dat juist het ondersteunen van hybride omgevingen met de nieuwste technologie en standaards erg belangrijk is voor een grote gemeente als Den Haag”.