Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)
Innovatief Digitaliseren zonder de “rem” van legacy protocollen. De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)...
Amsterdam huisvest meer dan 900.000 inwoners van 175 verschillende nationaliteiten, duizenden bedrijven, grote havens en jaarlijks rond de 13 miljoen dagbezoekers en 7,4 miljoen toeristen die meer dan 1 dag komen. Het Cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie (DII) zorgt dat dit allemaal ondersteund wordt door IT-processen. En dat gaat niet vanzelf
Wie de website van de gemeente Amsterdam bezoekt wacht een verrassing. Waar de stad bekend staat om haar excentrieke inwoners, de drukte, het toerisme en natuurlijk de rijke historie straalt de website efficiëntie en helderheid uit. Daar lijkt een gedachte achter te zitten.
Het Cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie (DII) die de complexe IT van de Gemeente Amsterdam in goede banen leidt is een afdeling waar efficiency een grote rol speelt. De gemeente is constant in beweging en dat kan alleen maar met een IT-afdeling waar flexibiliteit en efficiency een grote rol spelen. De gemeente doet dat natuurlijk niet alleen. Zoals ze dat al op hun website vermelden doen ze dat “Veelal in samenwerking met zorgvuldig geselecteerde leveranciers, waar de gemeente een duurzame relatie mee onderhoudt.”
De gemeente kijkt natuurlijk continue welke componenten van het applicatie en dienstenportfolio op een efficiëntere wijze ingevuld kunnen worden. In het geval van software gebeurt dat vooral door meer gebruik te maken van diensten vanuit de Cloud. Naast het afnemen van applicaties via de cloud is ook de strategische keuze gemaakt om integraties tussen verschillende systemen meer en meer als dienst af te nemen. De voordelen zijn evident; er is minder specialistische kennis nodig binnen de gemeente, het beheer en andere operationele werkzaamheden wordt door specialisten gedaan die daar 24×7 mee bezig zijn en dat alles tegen een vast, maandelijks bedrag. Er is besloten om een deel van deze integraties uit te laten voeren door Enable U uit Amsterdam.
De gemeente is vooral te spreken over de vakkennis van de specialisten van Enable U en hun flexibiliteit tijdens de ontwikkeltrajecten. Maar wat vooral in het oog springt, volgens Sander van Montfort, Project en Programmamanager van de Gemeente Amsterdam, is de Organisatiesensitiviteit; “Het goed aanvoelen en omgaan met de dynamiek van de organisatie gemeente Amsterdam”.