Gemeente Almere; Verbinden als doel of als middel? 

Op de website van de gemeente Almere geeft het woord “verbinden” meer dan 90 hits. Voor de sociale versie van “verbinden” is dus meer dan voldoende aandacht. Dat het ook met het met “digitaal verbinden” ook wel goed zit mag, dankzij de samenwerking tussen Almere en Enable U, eigenlijk geen verrassing zijn. 

Almere ontstond in 1975 en mag zich sinds 1984 (pas) een gemeente noemen. Tot die tijd was het vooral een kwestie van veel plannen en hard werken om een gemeente uit de grond te stampen. En daar was internationaal enorm veel respect voor. Ook voor de IT afdeling(en) was het ongetwijfeld pionieren en iedereen die bedenkt hoe snel Almere gegroeid is zal begrijpen dat die groei voor de nodige uitdagingen op IT gebied gezorgd heeft. 

Zo veel mogelijk koppelingen afnemen als dienst

In 2023 werd de beslissing genomen om zo veel mogelijk koppelingen die gebruikt werden om gegevens uit te wisselen met de centrale overheid, gemeentelijke voorzieningen en andere applicaties niet langer zelf te bouwen en/of te beheren, maar deze om te zetten of nieuw te laten bouwen en af te nemen als een dienst bij Enable U. Al snel bleek dat over de scope, de verantwoordelijkheden en allerlei andere, project specifieke zaken, heel duidelijke afspraken nodig waren.  

Adempauze

Het projectteam, bestaande uit medewerkers van de gemeente Almere en Enablers had te maken met verschillende applicatie leveranciers, complexe documentatie, afspraken over test- en overdrachtsmomenten etc. Ook de hoeveelheid integraties die in een betrekkelijk korte tijd  “live” moesten, terwijl de winkel (de gemeente Almere) moest blijven draaien, zorgden voor de nodige hoofdbrekens. Er was een korte adempauze nodig.  

Nadat Anuschka Stevens, Projectleider ICT| ICTAR bij de gemeente Almere en Sergei Rik, Projectmanager bij Enable U, het initiatief namen om samen de uitdaging op te pakken en te coördineren veranderde het implementatieproject al snel in een efficiënte en geoliede machine en werden de koppelingen volgens schema opgeleverd.

Anuschka Stevens; projectleider Almere;Als ik terugkijk was dit een traject waarin wij heel veel geleerd hebben van de mensen van Enable U en zij tegelijkertijd ook ervaringen hebben opgedaan met een team als dat van Almere en de grote aantallen connecties in één project. Ik heb heel intensief samengewerkt met Sergei en ik denk dat juist daardoor ook de overige teamleden (een mix van Enablers en medewerkers van de gemeente) zo goed samenwerkten Het voelde echt als een hecht team en dat vond ik heel mooi!”

Sergei Rik, project manager van Enable U; Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het team van Almere merkte ik dat er een ander soort van projectmanagement nodig was. Mijn ervaringen uit het verleden kwamen goed van pas en ik merkte dat de medewerkers van Almere daar hun voordeel mee hebben gedaan. Het was mooi om te zien dat we elkaar goed aanvulden en dat er zo veel onderling vertrouwen was.”

Inmiddels (eind 2024) zijn er meer dan 68 koppelingen live die de gemeente Almere als Managed Integrations afnemen bij Enable U en het eind is nog niet in zicht. Een mooi voorbeeld van een project waar echt als partners samengewerkt wordt. 

Niels Beckers, CCO Enable U; “Bij grote migratietrajecten, zeker als het procesintegratie betreft, zijn er altijd onvoorziene zaken die afgestemd en geborgd dienen te worden. Het is dan belangrijk dat je samen het gemeenschappelijke doel voor ogen houdt, in plaats van het spreekwoordelijke lijntje te laten breken. Het doel is het opleveren van een werkende integratievoorziening ter ondersteuning van de dienstverlening van de gemeente. En dat doel is hier behaald; een resultaat om samen trots op te zijn!”