Case Study

CIBG en Enable U

Vertrouwelijke gegevens vragen om vertrouwen in je partner(s)

Hoftoren Den Haag

Juist als er zoveel informatie beschikbaar is, moet betrouwbaarheid daarvan op de eerste plaats staan. Het CIBG zorgt ervoor dat informatie, met name informatie op het gebied van zorg, op een transparante en betrouwbare manier gedeeld wordt met burgers en zorgorganisaties in Nederland.

Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dankzij het CIBG hebben burgers, professionals en organisaties op een transparante manier toegang tot betrouwbare informatie over zorg en welzijn. Voorbeelden van de gegevens die het CIBG registreert en beschikbaar stelt zijn het Donorregister, het BIG-register (bevoegdheden van zorgverleners) maar ook de donorgegevens van kunstmatige bevruchting. Daarnaast vervult het CIBG de functie van knooppunt voor zaken als het zorgaanbiedersportaal. Dit is nog maar een kleine selectie van de meer dan twintig producten die onder de verantwoordelijkheid van het CIBG vallen.

Schat aan data

Het CIBG beheert dus een schat aan data en deze gegevens moeten op een eenduidige, veilige en toegankelijke manier gedeeld kunnen worden met burgers, professionals en organisaties in  Nederland. En dat is een verantwoordelijke taak. Dat komt naar voren in de strategie van het CIBG waar zaken als gebruiksvriendelijkheid, het gebruik van technologie, privacy en regie op gegevens belangrijke speerpunten zijn. De inwoners van Nederland vragen om steeds meer openheid en willen niet alleen zelf kunnen controleren of een tandarts wel bevoegd is maar willen ook  ‘ontzorgd’  worden. Het Donorregister is daar een goed voorbeeld van.

Om deze informatie te kunnen verzamelen, beheren en ontsluiten, maakt het CIBG gebruik van data uit verschillende databronnen. Hiertoe worden koppelingen gelegd naar diverse (overheids)systemen zodat al deze gegevens op een efficiënte manier opgehaald, en verrijkt kunnen worden. Daarnaast moet de ontsluiting naar de burgers en organisaties vanzelfsprekend op een veilige manier gebeuren. Het betreft vaak privacygevoelige informatie die alleen bij gebruikers terecht mag komen die geauthentiseerd en geautoriseerd zijn. Met andere woorden, pas als er absolute zekerheid is dat de gebruiker is wie hij/zij zegt te zijn en gecontroleerd is of hij/zij toegang heeft tot die specifieke gegevens.

Hightech oplossingen bevorderen dialoog

Daarvoor maakt het CIBG onder meer gebruik van de hightech integratieoplossingen van Enable U. Om gegevens op een veilige en gestandaardiseerde gebruiksvriendelijke manier op te halen uit de diverse databronnen wordt gebruik gemaakt van API’s. API’s worden eveneens ingezet om gegevens op een eenvoudige en eenduidige manier aan te kunnen bieden aan derden. Alle API’s worden door CIBG veilig beheerd met een state-of-the-art API Management oplossing van Enable U. Dankzij deze technologie zijn bijvoorbeeld cruciale beveiligingsfuncties generiek beschikbaar en hoeven deze niet langer voor iedere oplossing apart gebouwd te worden. Hierdoor kunnen de CIBG-specialisten zich nog meer concentreren op de dialoog met hun afnemers. Daarnaast wordt er met regelmaat een beroep gedaan op specialisten van Enable U voor het ontwerpen en bouwen van oplossingen en voor de uitvoering van beheertaken.

Samen met het CIBG zorgen we er voor deze organisatie transparante en betrouwbare data en informatie kan bieden aan burgers, professionals en organisaties in zorg en welzijn.

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.