CASE STUDIE

BVO Rijn en Braassem

Richting gestandaardiseerde dienstverlening met een toekomstbestendig Cloud-applicatielandschap.

Gemeente gebouw Alphen aan den Rijn

Bedrijfsvoeringsorganisatie Rijn en Braassem is sinds 2018 de gemeenschappelijke informatievoorziening van gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. Deze bundeling van krachten heeft als gevolg dat het applicatielandschap versimpeld en gestroomlijnd wordt.

Om dat einddoel te halen staan nogal wat werkzaamheden op stapel en zullen diverse -lokaal gebouwde- koppelingen met systemen naar de cloud migreren. Gelukkig staat BVO Rijn en Braassem er niet alleen voor.

Informatiegestuurd werken, met belangrijke aandacht voor integratie

Goede IT’ers zijn schaars, en de kennis die men in huis heeft is eigenlijk vooral nodig om interne processen te optimaliseren. Deze realisatie zorgt er bij BVO Rijn en Braasem voor dat het huidige applicatielandschap en de bijbehorende on-premises (lokale) koppelingen onder de loep worden genomen.

Op dit moment is er bij BVO Rijn en Braassem nog niet echt sprake van een integratiebeleid of Enterprise Architecture. Een kleine 50 applicaties die momenteel worden ingezet bevatten nog hoofdzakelijk lokale koppelingen, die in eigen beheer gebouwd zijn. Wel is er met de komst van een CIO office volwassenheid aangebracht in de IT organisatie, en bevindt IT zich nu op een meer strategische positie. Informatiegestuurd werken, met belangrijke aandacht voor integratie, is de grootste pijler van het CIO office.

Migratie richting de Cloud

Peter van Meerendonk: “Onze applicaties willen we in 2023 voor 80% uit de Cloud afnemen. We zijn een hands-on organisatie die van oudsher gewend is om zaken zelf uit te voeren. Voor de toekomst is een nieuwe afweging van onze taken en verantwoordelijkheden noodzakelijk; we willen en hoeven niet meer alles in eigen beheer te houden.”

“Door te kiezen voor een integratiepartner hebben we een belangrijk onderdeel van onze IT strategie kunnen beleggen bij een kundige en betrouwbare partner. Binnen de overheid is Enable U de grootste speler op integratiegebied en wat betreft cloud migratietrajecten hebben ze ook vaker met dit bijltje gehakt. Aangezien wij nu midden in een migratietraject zitten naar ons nieuwe cloud (SaaS) zaaksysteem, is dit voor ons erg waardevol.”

“Bestaande koppelingen worden nu overgezet naar de cloud. Toekomstige applicaties, zoals bijvoorbeeld low-code tools willen we straks ook zonder problemen en snel kunnen koppelen. Dat maakt onze organisatie flexibel en toekomstbestendig”.

Niet alleen maar twee systemen

Peter vervolgt: “Net als tegenwoordig meer bedrijven en organisaties hebben we moeite om de bezetting van IT personeel op pijl te houden. Alle resources die we kunnen sparen door specialistische kennis van buitenaf te halen zijn daarom mooi meegenomen. Er wordt vaak te makkelijk gedacht over integratie; het is namelijk niet ‘deze twee systemen moeten praten’; integratie is een nauw samenwerkingsverband tussen gebruikers, security, data analisten, netwerkbeheer en architecten. Die spreken niet altijd dezelfde taal maar moeten toch tot een oplossing komen. Een integratie-team waar verschillende disciplines samenwerken kan dit oplossen, mits begeleid door een professionele en gedegen partner. Deze hebben wij gevonden in Enable U.”

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.