Bericht

ARTIKEL: Via een exotische studie naar de IT

vulkanoloog

Van oceanograaf, kunsthistorica, tropische landbouwexpert of vulkanoloog naar IT’er.

Om carrière te kunnen maken in de IT hoef je heus niet per se een IT-achtergrond te hebben. Zeker nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt vissen IT-werkgevers steeds vaker in andere vijvers. AG Connect sprak vier ‘vreemde eenden in de bijt’ die zijn geswitcht naar de ICT-wereld: een ontwikkelingswerker, een oceanograaf, een vulkanoloog en een kunstgeschiedkundige.

CV

Martijn Keizer (29) is integration proces developer bij Enable U. Hij deed de bachelor Computer Science in Leiden, maar na een minor Geologie koos hij voor de master Earth, Structure & Dynamics in Utrecht. Hij liep als vulkanoloog zes maanden stage in Costa Rica. Omdat hij niet wilde emigreren en er hier weinig werk is in de vulkanologie, besloot hij toch voor de ICT te kiezen.

Een gecrashte server of een evacuatie na een vulkaanuitbarsting is totaal andere koek, weet Martijn. Hij maakte meerdere uitbarstingen en ook een evacuatie mee tijdens zijn stage in Costa Rica. “Zo bijzonder, dat vergeet ik nooit meer!” Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze voor de ICT. “Het is een totaal andere wereld dan de vulkanologie, met een heel andere dynamiek. Maar het leuke aan de ICT is dat er altijd weer een nieuwe uitdaging op je wacht en dat je jezelf continu moet blijven ontwikkelen. Kennis van vijf jaar geleden is totaal niet meer relevant.”

Omdat de banen in de vulkanologie nou eenmaal niet voor het oprapen liggen in Nederland en hij samen met zijn vriendin – die ook in de IT zit – besloot na zijn stage van een halfjaar in het buitenland dat emigreren voor nu een te grote stap is, richtte hij zich op de ICT. Iets waar hij aanvankelijk ook een bacheloropleiding voor volgde. “Ik vond mijn studie te theoretisch en wilde het graag meer toegepast hebben.” Na een vakantie in IJsland, vlak voordat de Eyjafjallajökull uitbarstte in 2010, besloot hij zich te richten op geologie. Er volgde een minor en een master in die richting. “Ik was van kinds af aan al gefascineerd door vulkanen.”

Via een uitzendorganisatie belandde hij in 2015 als trainee bij Enable U. “Het is een serieus bedrijf met een start-upcultuur waar gezelligheid vooropstaat.” Martijn behaalde sindsdien onder meer certificeringen op het gebied van Scrum, OCP1 en Java SE 7-programmeur. Hij ziet zichzelf niet zo snel meer aan de slag gaan als vulkanoloog. “Om een redelijke kans op een goede baan te hebben, moet ik eerst een promotietraject ingaan. Bovendien heb ik het prima naar mijn zin in de ICT.”

Het gehele artikel is terug te vinden en te lezen door in te loggen op AG connect.nl